Ако има нещо със сигурност вярно, то е, че в мегаскандала с подслушването, който гръмна завчера, няма добри и лоши. Единствените, които могат да спечелят нещо от историята и дори да излязат "целите в бяло" от нея, са главният прокурор Сотир Цацаров и подчинените му. Те имат невероятния шанс най-после да накажат полицейщината - от кукловодите до изпълнителите.

За пореден път сме свидетели на предизборна кампания, която започва с гръмовни обвинения за незаконно подслушване и следене на лидери на партии, президенти, депутати, министри, политици, бизнесмени, разчитайки на къса памет на обществото. Да си припомним как лично лидерът на СДС Иван Костов ходеше през 1997 г. във военна прокуратура със сигнали, че е бил подслушван и следен незаконно от МВР. И после стана премиер. В носения от него тогава документ имаше точни номера на телефони на "Раковски" 134, обекти на слушане, лица изпълнители, служби. Позната история, нали?
Или пък как Жан Виденов се оплакваше от същото през 1995 г. Тогава от БСП твърдяха, че пак вътрешното министерство подслушвало незаконно "Позитано" 20. Дори се налагаха версии, че това се правело през транзистор ВЕФ от отсрещна сграда и се провеждаха някакви експерименти. И след това Жан Виденов също стана премиер. Изобщо пък да не припомняме и разработката "Асистенти" или пък "Галерия", или "Гном", или скандала с подслушването на Филчев...

Или казано по друг начин, тези истории с обвиненията за незаконно подслушване и следене преливат през годините, появяват се периодично - обикновено преди избори, и после бързо заглъхват, удавени в някакви прокурорски проверки. И някак се поизтъркаха.
В сегашната история първата разлика е, че Станишев каза, че няма да стане премиер. По същественото е, че ГЕРБ и особено бившият вътрешен министър Цветан Цветанов са на път да бъдат връхлетени и прегазени от собствената си надменност и полицейщина.
Полицейщина, която няма аналог през целия преход от последните 23 години, при която се удряха фирми, хора, цели бизнеси, професионални общности. И всичко това под лозунга борба с организираната престъпност, която обаче се изчерпваше с няколко имена, противници от борческите години на лидерите на досегашното управление. Всичко това се изроди в такава полицейщина, че дори сравненията с преди 1989 г. изглеждаха бледи.

И точно сега, когато е вече в позата на публично обвинен, ексшефът на МВР и настоящ шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов изведнъж реши да защитава със зъби и нокти закона. Да, да, този пародиен Берия, който громеше лекари, съдии, прокурори, бизнесмени, политици и ги замеряше с разработки и СРС-та от парламентарната трибуна, същият, който раздаваше "присъди" от телевизионния екран и сипеше нагли клевети. Сега, след като Сергей Станишев го нападна с твърдения, че е организирал схема за незаконно подслушване и следене на действащи президенти, министри, известни бизнесмени, съдия, адвокат, партийни лидери, изведнъж Цветанов реши, че е жертва.
Сигналът, който разказа Станишев, съдържа най-големи подробности кой и как е организирал системата за подслушване - с лесно проверими имена на служители на МВР и автомобил, но с изключително трудни за доказване мероприятия.

Цветанов буквално се възпали. Даде извънреден брифинг без право на журналистически въпроси, "самопокани се" в студиото на бТВ, докато там беше Станишев. Повтаря само едно "Лъжа, лъжа". Да си дадем сметка, че Бойко Борисов неведнъж се е включвал неканен по телефона в сутрешни блокове, ама чак да нахълта в тв студио.
Цветанов избра стратегията, че ако започнел да отговаря на нападките, щял да разкрие класифицирана информация, че МВР не е "Плод-зеленчук", че там работят още хората на БСП и все такива.
Това е същият човек, който докара един горнооряховски лекар да положението да казва:
"Съсипахте ми живота, съсипахте ми кариерата, съсипахте ми здравето, съсипахте ми семейството. На какво да се радвам? Как да съм доволен? От какво? Знаете ли, че в момента съм инвалид - аз съм пенсионер, защото съм с много сериозно сърдечно заболяване". Лекарят направи емоционалното си изказване, след като беше напълно оправдан заедно с няколко свои колеги по едно от делата срещу него. Преди това в края на 2010 г. Цветанов написа една от най-потресаващите и отвратителни страници от новата политическа история, след като се изтъпани на парламентарната трибуна и театрално изчете подслушани разговори между няколко акушер-гинеколози в болницата в Горна Оряховица.

Впоследствие се оказа, че записите са манипулирани. Но това стана ясно не благодарение на прокуратурата, а въпреки нея, която откак ГЕРБ е на власт, действа на принципа "молчать, не рассуждать". Лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефът на родилното отделение на болницата в Горна Оряховица д-р Димитър Сотиров бяха обвинени от министъра в "предумишлено умъртвяване" на бебе на непълнолетна родилка. Сега те са на път да бъдат напълно оправдани.
Всъщност скандалът с белите престилки в Горна Оряховица тръгна от оплакване на ДСБ, че техният член - шефът на местната болница, е жертва на подслушване с политическа цел. И в опит да се оправдае, че лекарят е бил подслушван не с политическа цел, а за да се разкрие едва ли не престъпен заговор за убийство на недоносено бебе, Цветанов чете СРС-ата в парламента.

След като разносвачът на папки и кафета в МВР се сдоби с огромна власт - бе зам.-кмет на София, а до няколко седмици бе и вътрешен министър, безконтролно започна да разказва разработки, които съдържат класифицирана информация. Той с лекота превърна от телевизионния екран в престъпници жертви на полицейски произвол, председателя на съдиите, прокурор от Бургас. Цветанов не ръководеше, а разчистваше сметки. Това се случи заради липсата на обективен контрол, но и защото чипът в главата на министъра е такъв. Той така схваща ръководенето. Сега заговори, че трябва да се пазят институциите, че трябва да се мълчи.

Напротив, задължително е да има обяснения. Имало ли е незаконни действия, работят ли посочените хора в тези служби, има ли автомобил, който се използва за подслушване на разговорите в намиращи се близко до него помещения? Това прикривано ли е като упражнения и учения на терен?
Сега прокуратурата получава добър пас, след който може да вкара страхотен гол
Като започне първо с отстраняване от работа на всички записани в сигнала, включително и шефовете. С кръстосани разпити, с предупреждения какво следва, ако някой излъже, че има много години затвор за лъжесвидетелство.

Предишното ръководство на прокуратурата се изложи позорно с историята около записаните разговори на Бойко Борисов, в които той нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверка на бирената фабрика на Мишо Бирата. Година не стигна на държавното обвинение, за да каже дори дали записът е истински, и оставяше дори самия Борисов да твърди, че можело да бъде манипулиран. Накрая се реши, че все пак е истински, но в него нямало престъпление, например търговия с влияние, престъпление по служба. Прокурорите, които се занимаваха с него, се заиздигаха в държавната администрация.

Слънцето пак ще изгрее, дори и Сотир Цацаров да не отиграе паса умно. Дори и ако Цветан Цветанов не бъде отстранен и от кампанията на ГЕРБ, и от депутатските листи. След това управление благодарение на изключителния принос на вътрешния министър България не просто още обедня. Тя беше морално похитена. Груби нарушения на закона бяха премълчавани и представяни като стандарт, за да се вселяват страх и безнаказаност. Цацаров може да започне лечението.