Хиперкинетичното разстройство с нарушение на вниманието е заболяване. Среща се в ранна детска възраст, но при някои остава до старини. Подлежи на медикаментозно и терапевтично психологическо лечение. При деца. Как се постъпва, когато се наблюдава при попрескочили младенческата възраст вицепремиери - медицината мълчи.

Така можем да си обясним кръстоносният поход срещу шума на Валери Симеонов. Защото въобще не е работа на един заместник-министър председател да хвърчи като празна линейка из дискотеките с полицейски ескорт, да замерва нивото на децибелите, да арестува DJ, да конфискува озвучителна техника. И други неприсъщи дейности, които анализатори погрешно определиха като опит за правителствен (или личен) PR. Ако се вгледаме в постигнатите резултати, установяваме - може и да е PR, но със силно отрицателен знак.

Ако не страдаше от хиперактивност, Симеонов кротко щеше да си седи в кабинета и да остави компетентните органи да отстранят компетентно и безшумно констатираните в заведенията нередности. А ако те си питат ушите дали да свършат работата - да вземе необходимите мерки според правомощията, произтичащи от поста му. Ако не го тресеше нарушение на вниманието, щеше да се усети, че е ресорен вицепремиер по икономическа и демографска политика. А контролът върху шума не попада в обсега и на двете компетентности. Освен ако не приемем, че децибелите не сèцват нашенските туристи, отишли на Слънчака с едничката цел да повишават раждаемостта.

Че по Черноморието има редица нередности, не е откритие за никого, поне веднъж избрал родната дестинация за лятна ваканция. И музикалният фон, и неговите херци не са на първо място. Няма да се спираме на бетона, незаконното строителството, липсата на кадри (същият Симеонов се гордееше с наетите в туризма 6 хил. украински гастарбайтери), безобразния начин на ценообразуване (такса "празен стол"), чалгата, алкохолния туризъм, просяците, джебчиите, сергиите, мръсните плажове, още по-фекалната вода. Години наред вместо да се отстранят преди началото на и без това все по-късия сезон, проблемите се констатират пред погледа на изумените български и чуждестранни туристи в показни проверки, които в крайна сметка не водят до нищо.

Шумът от заведенията е сред проблемите, които много лесно биха могли да бъдат вкарани в нормални рамки, но очевидно на упълномощените органи им изнася вместо да въведат строги правила и санкции, да оставят нещата плаващи и недоизяснени. За да имат поводи за "изненадващи" проверки. И за въпроси "С"а к"о пра"им?", предполагащи подходящо допълнително материално стимулиране от страна на нарушителите.

Националистът от Долни чифлик не провали туристическия сезон, както го набедиха представители на бизнеса по Черноморието. Просто скапа вечерта на N-броя забавляващи се. Те пък го освиркаха. А отишлите в нападнатите от вицето дискотеки следващата вечер разбраха - направо си го отсвириха. Защото ситуацията е като в песента на Данчето Христова: "И ако отмина, пак след мен ще има музика, която да звучи..."

Нали Валери не е очаквал: първо - да го посрещнат с шотче - комплимент от заведението; второ - да го изпратят с овации; трето - в дискотеките изведнъж да стане тихо като в черква на Задушница?

Трудно е да повярваме, че заместникът на Борисов ще потърси медицинска (в случая експертна политическа) помощ за преодоляване на страданието си. Основният проблем при всяко лечение е, че болният не осъзнава, че е болен.

Не можем да очакваме и че прекият му началник ще вземе мерки, вицето му да си оре само браздата, на която го е пуснал. Симеонов "2017 досущ прилича на ранния Б.Б. Дори като напусна МВР, обичаше да препуска по събития, които са далеч от кметските, а по-късно и премиерските правомощия, да се тупа по гърдите, че е разкрил, заловил, арестувал. Нищо че днес е погълнат от спасяването на световния мир, пак го сърбят ръцете да вземе всичко в държавата в челичената си десница. Но международните ангажименти му позволиха единствено да разпореди на ресорния министър проверка по скандала с таксуването на празния стол. Ако не бе толкова зает, щеше лично да отърчи до Черноморието и да провери достатъчно гореща и люта ли се сервира шкембе-чорбата на чужденците.

И като стана дума за тях. Ние сме свикнали с простотиите на управляващите. Сами си ги избираме. Което пък започва да прилича на стар филм с Джим Кери - "От глупав по-глупав".
Но трудно можем да обясним на германец, англичанин, швед, поляк, че този зле обръснат мутровиден мъж с истерична дикция, обграден от униформени полицаи, изправен срещу освиркващата го тълпа недоволни летовници е български вицепремиер. Че не е част от атракцията на заведението, а върши високоотговорна държавническа дейност. Както я разбира.

Ако искаше да се понрави поне на своите оредяващи избиратели и се е самоназначил за ресорен по шума зам.-премиер, Симеонов можеше да се погрижи за децибелите на езана* на мюезина от минарето на софийската Баня Баши джамия, от които от години негодуват живущите в района. Но пък едва ли щеше да се превърне във водеща новина във вечерните емисии.

Заместник-министър председателят за съжаление не е сам в своята несъстоятелност. Усещането, че цялото правителство вкупом не е много наясно какво върши, започва да се усилва, след като то успя сравнително безболезнено да оцелее сто дни.

Симеонов ще продължи да вилнее из курортите. Обеща го. Дали защото се опитва да трупа точки, за да оцелее в политиката и след властта, или защото знае, че това не може да се случи - както е казал Чехов - защото не може да се случи никога.

Но с подобни хиперактивности неизбежно скъсява третия жизнен цикъл на кабинета "Борисов". Защото в средата на август туристическият сезон потегля към своя логичен септемврийски край. А правителството - с всяка поредна управленска глупост - към своя преждевременен и предизвестен край.

*Езан - призив към молитва в исляма. По време на пеенето ръцете на мюезина трябва да са поставени зад ушите му, а погледа му да е отправен към Мека.