Малко хора на Запад мислят за етиката и реалната цена на закупуването на изкопаеми горива от Русия на Владимир Путин. Проектът "Северен поток 2" - тръбопровод, свързващ Русия с Германия - показва кой всъщност плаща цената за евтиния руски газ. Това пише в статия за френския ежедневник La Tribune Евгения Чирикова, руска природозащитничка и активистка, която през 2012 г. беше отличена с награда за борбата си за опазването на Химкинската гора, през която се предвиждаше да минава автомагистралата Москва - Санкт Петербург.

Нека първо започнем с мястото, където се добива газа - полуостров Ямал. Тук ще се произвежда газът, който ще тече по тръбите на газопровода "Северен поток 2". Ямал първоначално не е бил собственост на Русия. Руската империя започва колонизацията му през XVI век. Руската корона се интересувала главно от приходите от търговията с кожи, които се продавали в Европа. Една трета от руската държавна хазна се захранвала от продажбата на кожи на Запад. За целта е била конфискувана земя. Коренното население на Ямал се е съпротивлявало на колонизацията, в отговор на което колониалистите го избиват брутално.

Мандалада

С идването на съветската власт коренните народи са били насилствено отделени от поминъка си и от северните елени. Коренното население организира Мандалада - движение за опазване на техния традиционен начин на живот. След яростна съпротива участниците в Мандалада са арестувани. Откриването на находищата на нефт и газ на полуостров Ямал, което обещаваше просперитет на региона, не само че не подобри, а по-скоро влоши ситуацията. "Газпром" продължава да завзема земите на коренното население на Ямал, опитвайки се да добива повече газ. В резултат на това местното население остава без паша за елените. За коренното население на Ямал малко се е променило от шестнадесети век: империята тогава им е взела кожите, за да ги продаде на Запад. Сега империята им взема петрола и газа, за ​​да ги продаде на Запад. Лъвският дял от данъчните приходи от продажбата на изкопаеми горива не остава в Ямал, а се изпраща в Москва.

Факелно горене

Един от сериозните климатични проблеми на Ямал е факелното горене. Това е варварско и е разточително. Поради несъвършенствата в процеса, газът просто се изгаря и изпуска в атмосферата, увеличавайки емисиите на парникови газове. Според Световната банка Русия е световният лидер в производството на емисии от газови факели. През 2018 г. на Русия се падат близо 21,3% от глобалното изгаряне на газ. На полуостров Ямал има около 1500 факела от този тип. "Газпром" систематично замърсява атмосферата с парникови газове. През 2015 г. местната прокуратура в Ямал увеличи емисиите на метан шест пъти, а тези на въглерода с 37.

Вторият по големина производител на парникови газове

Руските власти не се борят срещу екологичните престъпления на "Газпром". Глобите и предупрежденията, наложени на "Газпром" от прокуратурата в Ямал, нямат никакъв ефект върху поведението на тази компания. Според Carbon Disclosure Project (CDP), "Газпром" е вторият най-голям производител на парникови газове на планетата. Правата на коренните угро-фински народи бяха нарушени при изграждането на "Северен поток 2".

Тръбопроводът унищожава угро-финските коренни земи и резервата "Кургалски", който дава подслон на много растения, мъхове и редки видове птици. Nord Stream 2 AG, компанията зад проекта, скри истинската стойност на резервата "Кургалски". Нито по време на публичните изслушвания по проекта в Русия и други страни, нито в доклада Espoo на компанията, реалните последици от изграждането на газопровода върху този природен резерват не бяха споменати. Greenpeace Austria е получил секретни доклади от срещи между руското правителство, Nord Stream 2 AG и "Газпром", по време на които те са обсъждали промени в законодателството за околната среда. Проучвателната работа в резервата "Кургалски" започна незаконно и без разрешение. В резултат на това навлизане в уникалната екосистема са унищожени стотици редки растения.

Строителство по метода "Микротунелиране"

Прилага се двоен стандарт за определяне на трасето на газопровода в Германия и Русия. В Германия, където стойността на крайбрежната територия е по-ниска от тази на резервата "Кургалски", Nord Stream 2 AG въпреки това счита, че е възможно да се използва строителната технология микротунелиране. В Русия при подобни условия и с несравнимо по-високата стойност на резервата "Кургалски" е приет "традиционният метод на строителство с открит окоп с широчина 85 м". Този метод има отрицателно въздействие върху екосистемата на резервата "Кургалски". "Северен поток 2" нарушава правата на руснаците. Факт е, че след като руската държава продава руски газ на Запад, се оказва, че няма достатъчно, за да отговори на нуждите на руснаците. Програмите за газификация са намалени: 30% от руснаците живеят в негазифицирани домове.

Използване на въглища

Руските власти решават този вътрешен проблем с доставките на енергия по възможно най-вредния за околната среда начин: използват въглища вместо газ. Работата на въглищни инсталации, които не са оборудвани със съвременни филтри за пречистване, причинява истински екологични бедствия. Например в Красноярск хората често стават свидетели на ефекта "черно небе", причинен от фино разделен въглищен прах. Благодарение на проекта "Северен поток 2" европейците ще получават по-малко замърсяващи газове. Докато руснаците ще се задавят от въглищен прах, коренното население на Ямал ще продължи да страда от газа, изгарян от "Газпром" и ще бъде лишено от най-добрите пасища, а уникалният резерват на Кургалски ще пострада тежко. С приходите от продажбата на изкопаеми горива режимът на Путин успява да постигне своите архаични политически амбиции, да проведе политически репресии, да завземе териториите на съседни държави, да подкупи западни политици и да произведе пропаганда. Очевидно, без търсенето на руски газ, планът на Путин просто няма да работи.

Съгласни ли са европейците с тази реалност и с цената на "евтиния" руски газ?