Въпреки успокоителната реч в сряда, вероятно началото на юли крие най-голям риск президентът на САЩ да даде заповед за бомбардировки на ядрени обекти в Иран. Ето защо.

В речта си в сряда Доналд Тръмп изрази желание да уталожи напрежението с Техеран, като заяви, че неефективността на иранското отмъщение срещу американските бази в Ирак означава желание за умиротворение от страна на Върховното ръководство. Но докато протяга ръка, американският президент многократно е казвал, че няма да приеме Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Така той си оставя възможността да удари по-късно ядрените обекти на Ислямската република, които наскоро бяха отново активирани. Това пише в коментар френското политическо списание Le Nouvel Observateur.

Ако новите преговори се провалят, както самият той се надява, какъв ще бъде според него най-добрият прозорец за стрелба? Един отговор се налага от само себе си: когато прецени, че тази военна операция ще бъде най-печеливша за преизбирането му през ноември.

По силата на този критерий най-подходящото време за подобно действие - с несъизмерими рискове - вероятно е около 10 юли 2020 г. От 13 до 16 юли в Милуоки, Уисконсин, ще се проведе партийния конгрес на Демократическата партия, който официално ще номинира кандидата за президентските избори в САЩ. През тези три дни официалният опонент на Доналд Тръмп трябва да се възползва от максимално отразяване в медиите и да събере много положителни анкети.

Удари непосредствено преди това ще поставят на заден план голямата фиеста на неговите противници, както и лицето и речта на неговия опонент, който по този начин ще стартира с изоставане в последната права до 3 ноември. Бомбардировки само четири месеца преди изборите също имат предимството да минимизират риска американските военни да затънат в иранското блато по време на изборите - след това за Тръмп няма да е особено тежко, тъй като най-вероятно ще бъде преизбран.

Разбира се, такива действия първо трябва да бъдат оправдани. Няколко дни преди ударите, да речем в края на юни 2020 г., Белият дом може например да вдигне напрежението, като имитира изтичането на доклад на разузнавателните служби, разкриващ съществуването, действително или въображаемо, на секретно място в Иран, където се смята, че инженери са на път да създадат ядрено оръжие - или всеки друг уж неопровержим документ, както преди катастрофалната намеса в Ирак през 2003 г.

Би било твърде дръзко, казвате? Да се надяваме.

Но желанието да се разплете ситуацията е толкова силно сред ястребите и от двете страни, че въпреки успокояващите изказвания в сряда, не можем да пренебрегнем този сценарий за катаклизмично лято през 2020 година.