Страните от Близкия изток се стремят да останат встрани от решаващата война на 21-ви век в Украйна, но те със закъснение откриват, че може би водят битките си използвайки остарял набор от инструменти. Това пише излизащият в Лондон арабски вестник "Ал-Кудс ал-Араби", като цитира статия на Джеймс Дорси за електронното издание Eurasia Review.

Войната в Украйна може да обърне масата на състоянието на регионално сближаване, което беше изградено върху крехки основи. По същество неотдавнашните помирения се базираха на временно заличаване на големи различия, включително политическия ислям и Палестина, в полза на икономическо сближаване и по-голямо сътрудничество в областта на сигурността. Дорси отбелязва, че през последните 18 месеца конкуренти в Близкия изток като Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Турция, Иран и Израел са се стремели да се застраховат, като диверсифицират отношенията си с великите сили (САЩ, Китай и Русия) , но конфликтът в Украйна заплашва да стесни способността на тези страни да се хеджират. Той смята, че независимо от изхода на войната, съревнованието между великите сили се е превърнало в надбягване между 2, вместо 3 коня. Това отваря вратата към международни отношения, основани на принципа "Или сте с нас, или сте против нас", както беше по време на Студената война.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Израел биха могли да приветстват потенциален руски саботаж на ядрените преговори във Виена. Страните от Близкия изток може също да открият, че саботажът е едно от последните действия на Москва, която изглежда е затънала в блато, което ще източи ресурсите й. На фона на растящите опасения в Персийския залив от ядреното споразумение, иранският върховен лидер Али Хаменей защити подкрепата на Иран за милициите в различни арабски страни, включително хутите в Йемен, които извършват чести атаки срещу цели в Саудитска Арабия и ОАЕ, последната от които беше атаката срещу петролна рафинерия в Рияд миналия четвъртък. Авторът на статията се позовава на това, което Хаменей каза пред Иранската експертна асамблея, която включва най-влиятелните духовници в страната: "Нашето присъствие в регионалните въпроси е нашата стратегическа дълбочина... То е основен инструмент за власт".

Турция и Израел засега успяват да запазят своите залози, като използват близките отношения както с Русия, така и с Украйна, за да играят ролята на посредник, дори ако посредничеството има малки шансове в този момент от войната. Въпреки това, Саудитска Арабия и ОАЕ се оказват много по-уязвими. По ирония на съдбата, пише Дорси, Рияд и Абу Даби са в една лодка със своите врагове - Иран и неговия ливански съюзник Хизбула - докато всички маневрират през геополитическо минно поле, за да останат встрани от конфликта в Украйна.

Според него руската инвазия в Украйна отеква сред малките държави в Персийския залив, където 3 от тях знаят от първа ръка какво означава да бъдеш атакуван от по-големи съседи. Иран окупира 3 емирски острова в Персийския залив от 1971 г., Ирак нахлу в Кувейт през 1990 г., а Катар беше под угроза от военна намеса след икономически бойкот, воден от Саудитска Арабия и ОАЕ.

Изглежда, че конфликтът в Украйна постави началото на нова ера на върховенство на политиката над икономиката. През последните три десетилетия повечето страни направиха икономическия растеж основен приоритет, като се съсредоточиха върху търговията, технологиите и вътрешните реформи, за да стимулират по-нататъшен растеж. Но този подход е възможен само в атмосфера, която не е доминирана от загриженост за националната сигурност.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман и престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед може и да осъзнаят, че преувеличиха твърде много, когато отказаха телефонно обаждане от президента на САЩ Джо Байдън, за да обсъдят сътрудничеството за увеличаване на производството на петрол с цел намаляване на цените. В крайна сметка Байдън говори с крал Салман, а бин Салман присъства на разговора, но не участва в него.

Бин Зайед е най-застрашен, тъй като ОАЕ излъчиха разнопосочни послания относно добива на петрол. Изявленията на посланика на Емирствата във Вашингтон Юсуф Ал-Утайба показват, че Абу Даби вече обмисля увеличаване на производството, преди министърът на енергетиката Сухейл Ал-Мазруи да потвърди ангажимента на страната към текущите нива на производство на ОПЕК+. Служители на Емирствата настояха, че двете изявления не си противоречат. Те казаха, че ОАЕ предпочитат да увеличат производството, но са ангажирани със споразуменията "ОПЕК +". Срещата на ОПЕК + е насрочена за 31 март. Според Дорси това несъответствие може да е маневра за показване на способността на ОАЕ да помогне за намаляване на цените. Цените на петрола вече паднаха с 13% след коментарите на Утайба.

От друга страна авторът на статията посочва наплива на руски бизнесмени в Емирствата, за да търсят сигурно убежище за парите и активите си. Движението на частни самолети между Москва и Дубай се е засилило, а край бреговете на Емирствата бяха забелязани гигантски яхти, собственост на руснаци.

По-рано този месец Работната група за финансови действия, международен орган за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, постави ОАЕ в черния списък, който включва още 22 държави като Пакистан, Сирия, Южен Судан, Йемен и Мианмар. Тази операция нанесе удар върху имиджа на страната като световен финансов център.

Джоди Витори, съавтор на изследване за финансовите потоци в Дубай, твърди, че ОАЕ също са един от малкото авторитарни режими, който е дестинация, а не транзитно място, за незаконни потоци. Но това, което отличава Дубай от други традиционни убежища за мръсни пари е секретността, внушаваща страхопочитание. Като беглец в Дубай можете да си спасите собствеността, да скриете яхтата си и да си отворите банкови сметки с малко или никакви препятствия.