Импотентността, както знаем, е много сериозен проблем. Води до загуба на интерес у партньора, дори до загуба на самия партньор. И това е най-малката ти грижа в дългосрочен план. Същото е и с политическата импотентност - не само електоратът ти става вял и безразличен, но си застрашен да останеш без него. Възможно е обзет от паника да опиташ да възродиш сексуалния/политическия си живот с ролеви игри, но и това не трае дълго. Претопляш стар сюжет, но след няколко подобни инсценировки, ти бият шута. Затова проблемът с ерекцията - физическа или политическа е толкова животрептущ.

Общо-взето това е филмът, в който се вкара и Волен Сидеров с подхвърлената по никое време тема за и против абортите. Политическа импотентност. Единственото, което успя да предизвика, са забавните мемове по аналогия с "Историята на прислужницата" в социалните мрежи. Макар че на него по му отива ролята на леля Лидия, която реже китки и вади очи, когато обитателка на Червения център заяви човешките си права, но се умилява при вида на бременна жена. После надува свирката и "партицикуцията" ( както наричаха убийството с камъни) започва под Божия взор.

Само преди век, жените забременявали средно около 15 пъти в живота си. 10 от бременностите износвали. От родените 10 деца 7 оцелявали. Смятало се за нормално да се възпроизвеждат от 15 до 50-годишна възраст. И да не са били съгласни, никой не ги е питал. Раждали и погребвали деца, защото такова им е предназначението. Високата детска смъртност е била проблем дори през 60-те години на миналия век, когато на 1000 души починалите новородени са били 40. Тогава единственото спасение от нежелана бременност са били вагиналните промивки с оцет, което пък много често предизвиквало здравословни проблеми.

Какви са нагласите сред жените във фертилна възраст в наши дни?

През 2015 година частна АГ клиника поръча социологическо проучване, което трябваше да установи кои са причините за отлагане на майчинството. В изследването, проведено от "Екзакта Рисърч Груп", участваха 703 жени от големите градове, на възраст между 18 и 43 години. 89 % посочиха, че за тях е особено важно да имат деца. Според 81 % от запитаните раждането на дете е по-важно от кариерата. Нека познаем кой е водещият мотив при вземане на решение за раждане на дете. 56 % от запитаните определят стабилната връзка с партньора като основа за вземането на такова решение, а 47 % се опасяват от финансова нестабилност, ако родят дете. Налице е консенсус сред жените от различни обществени и възрастови групи. Оказва се, че противно на утвърденото схващане, майчинството е приоритет за българката.

Сега да погледнем официалната статистика.

През 2018 година абортите, извършени в България са 22 862. Над 30 % от тях са спонтанни, 8 % са по медицински показания. Сравнено с предходната 2017 година има дори намаляване на броя на абортите с 4 %. Абортите по желание сред жените между 20 и 29 години са 66,1 % (мотивите да вземат това решение посочихме по-горе). При момичетата до 15 години спонтанните аборти са 57 %, а 16 % по медицински причини. 120 са случаите в тази възрастова група. Като цяло най-много аборти (по желание, медицински показания и спонтанни) е имало сред жените над 30 години - почти 60 % от тях са били по медицински показания. Сред водещите райони с най-много извършени аборти са Силистра, Търговище, Пазарджик, които са и сред областите с най-ниски доходи.

Проследявайки официалната статистика, ще установим, че абортите не се увеличават, а намаляват. Високите нива са в райони с лошо качество на живот. Друг проблем е ниската здравна култура сред маргинализираните общности, които по традиция активно се възпроизвеждат, но има много нисък родителски капацитет. Колкото и да е странно, опитът на цивилизования свят сочи, че сексуалното образование и свободния достъп до аборти води до повишаване на раждаемостта.

Миналата година загрижени от "възхода на национализма и консерватизма и връщането назад" по темата за достъпа до аборт, 343 жени от 28 държави в Европа разпространиха манифест за законно и сигурно право на аборт в ЕС. С този документ те почетоха известния манифест от 1971 година, когато над 300 французойки протестираха, защото са били наказателно преследвани, заради решението си да направят аборт. Новият документ озаглавен "Моето тяло, моите права" беше публикуван от седмичника "Обс", същият, който отпечатва и първия манифест преди 47 години. Покрай тези събития, бяха изнесени факти за абортите по света. Така стана известно, че в Аржентина, където абортите са забранени, близо 500 хиляди жени абортират нелегално. По данни на Амнести интернешънъл, забраната е увеличила случаите на смърт при абортиране, тъй като голяма част от жените стават жертва на шарлатани или правят опити да пометнат с фатални последици. В тази страна право да абортират имат само жени, които са били изнасилени. Законът преследва всички останали. Същото е и в Чили, Никарагуа, Ел Салвадор. В Андора, Малта, Сан Марино дори в случай на изнасилване, кръвосмешение, увреждане на плода и опасност за живота на майката, жената няма право да абортира.

Макар и неадекватен към обществените нагласи, Сидеров не е сам в лудостта си. Говоренето против абортите от лидери на националистически и патриотични формации е факт и в Европа, и в САЩ. През май тази година жените от американския щат Алабама излязоха на протест, облечени с червени тоги, пак по аналогия с популярния сериал. Поводът беше гласуваният закон против абортите, с което щатът стана петия по ред в САЩ, обявил аборта за престъпление. По този повод Хилъри Клинтън коментира: "Те обявиха война на жените и е време да се борим с всички сили."

Добре е да го има предвид и Волен Сидеров, на когото му се присънват прислужници, които екзалтирано повтарят: "Благословен да е плодът!" Сериалът не е свършил. А и българките все още имат правото да гласуват.