Една българска компания попада в топ 10 на най-печелившите в Югоизточна Европа през 2018 година, а три други дружества влизат в класацията на противоположния полюс - за фирмите с най-големи загуби за изминалата година.

"АЕЦ Козлодуй" е в първата графа с 14,57% възвръщаемост на приходите за разглеждания период в сравнение с 12,63% за изминалата година. Това показва последното издание SEE 100, изготвяно от сайта SeeNews.

От друга страна "Лукойл Нефтохим Бургас" е на второ място в топ 10 на губещите компании в региона с нетна загуба от 130 милиона евро при нетна печалба от 155,4 милиона евро за предходната. До голяма степен негативният резултат за изминалите 12 месеца се дължи на увеличение на разходите.

Останалите две български дружества са "Национална електрическа компания" (НЕК) и "Булгаргаз". Първата е на 6-то място със загуба от 37,7 милиона евро за разглеждания период, а втората е на 9-то с такава от 16,4 милиона евро.

Печелившите и губещите в региона

Две сръбски компании са лидерите в Югоизточна Европа по възвръщаемост за изминалата година. Това са белградското летище "Никола Тесла", което беше взето на концесия от френския оператор Vinci Airport. Дружеството, част от което е управлявано от държавата, отчита възвръщаемост от 75% за 2018 година. Основно този резултат се дължи на изплатени от концесионера 500 милиона евро.

На второ място е дружеството RTB Bor, преименувано на Zijin Bor. През миналата година мажоритарен собственик на държавния гигант в минната индустрия на Сърбия стана китайската компания Zijnshan. Нетната печалба на Zijin Bor за миналата година е скочила до 766,6 милиона евро след вложение в размер на 350 милиона евро от страна на китайския гигант.

Снимка 446718
Китайската Zijinshan купува сръбския гигант RTB Bor срещу $1,26 милиарда

Китайска компания купува сръбски гигант в минната индустрия срещу $1,26 милиарда

Сделката включва изплащането на $200 милиона дългове на дружеството

Що се отнася до най-големите губещи, румънското държавно енергийно дружество Comlexul Energetic Otlenia е на първо място с нетна загуба за 2018 година в размер на 243 милиона евро при нетна печалба от 38,8 милиона евро за 2017 година.

На трето място непосредствено след "Лукойл Нефтохим Бургас" е словенската Gotrnje. При нея загубата идва след интегрирането ѝ в групата на новия ѝ собственик - китайската Hisense Group, която раздели основния ѝ бизнес от останалите дейности. Нетната загуба на Gorenije за миналата година е в размер на 126,8 милиона евро.

Сред десетте най-големи губещи са и двете марки на хърватския лидер в агробизнеса и търговията на дребно Agrokor - веригите Konzum Mercator-S.

Снимка 446720
Agrokor вече не съществува. На негово място идва Fortenova

От милиарди приходи до ръба на фалита: Крахът на най-големия работодател в Югоизточна Европа

Част от бизнеса на хърватския гигант оцеля след мащабно преструктуриране

Двете български дружества в топ 10 за Югоизточна Европа

Сред топ 10 на най-големите по приходи дружества в Югоизточна Европа, влизащи в тазгодишния топ 100, има две от България. На 8-ма позиция в региона е "Лукойл Нефтохим Бургас" с приходи от над 3 милиарда евро за изминалата година.

Аурубис инвестира 260 милиона лева в завода си в България през следващите 4 години

Третата най-голяма компания у нас влага 260 милиона лева за 4 години в завода си

Те ще бъдат използвани за модернизация на инфраструктурата във фабриката

На второ място е специализираната в медодобива "Аурубис България". Тя отчита оборот от 2,576 милиарда евро за разглеждания период и нетна печалба от 103,5 милиона евро при такава от 201,1 милиона евро за 2017 година.

Снимка 446710

Освен тези две дружества в групата на най-големите 10 по приходи у нас са още НЕК, "Сакса", "Кауфланд България", "Булгаргаз", "Експрес Логистик и Дистрибюшън", "Астра Биоплант" и "АЕЦ Козлодуй".

Компанията "Сакса", която търгува на едно с горива, влиза и в друга категория. Тя се нарежда сред десетте фирми от региона с най-голям ръст на приходите за изминалата година. Компанията е на 4-то място по този показател с 57,09% ръст на оборота в сравнение с 2017 година. В абсолютна стойност тя е генерирала приходи от 869,2 милиона евро за периода.

*Таблиците са взети от доклада на SeeNews.