Над 1 млн. лв. са глобите за бензиностанции и газстанции през изминалата 2017 г. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е извършила 1047 проверки на обекти, разпространяващи течни горива, през 2017 г. От проверките е последвало налагане на санкции за над 1 млн. лв. Това заяви главният директор на Главна дирекция "Контрол на качеството на течните горива" Васил Ненчев в ефира на Нова.

НАП събра над 3 млн. лв. дългове от търговци на течни горива

НАП събра над 3 млн. лв. дългове от търговци на течни горива

Постоянният мониторинг дисциплинира фирмите

Ненчев изтъкна, че от агенцията са взети 1274 проби от територията на цялата страна. Пробите от дизелово гориво са 724, а от автомобилен бензин 539 и 11 от други течни горива.

Главният директор на "Контрол и качество на течните горива" обясни, че Агенцията следи за няколко основни показатели. Сред тях са плътност, октаново и цетаново число, дестилационни характеристики, пламна температура, гранична температура на филтруемост, както и за съдържанието на сяра и вода в разпространяваните течни горива.

"Проверките са установили 71 несъответствия при качеството на горива и 14 отклонения за съдържание на био компонент в тях", акцентира Ненчев. През 2017 г. от разпространение са спрени общо 300 хил. литра некачествено течно гориво - две-трети от количеството дизелово гориво, а останалата част бензин за автомобили.

Провериха 60 обекта за търговия и производство на алкохол и горива

Провериха 60 обекта за търговия и производство на алкохол и горива

Проверките обхващат цялата страна

Принудителните административни мерки, които ДАМТН е наложила са 134. Съставени и връчени са 142 акта за установяване на административни нарушения, както и 115 наказателни постановления на неизрядните търговците на обща стойност над 1 000 000 лв.

"Най-честите отклонения, които откриваме са по показател пламна температура при дизела, а при бензина показател дестилационни характеристики", информира Ненчев.

В последните години вода в дизеловото гориво не е откривана по думите на Васил Ненчев.

27 са сигналите подадени от граждани към ДАМТН, обясни Ненчев и допълни, че резултатите са показали, че само при две от пробите са открити несъответствия и апелира всички граждани да сигнализират агенцията при съмнение за некачествени течни горива.