10 000 лева глоба за кмета на Дупница инж.Методи Чимев заради изхвърлени на закритото преди четири години сметище край града. Това реши Районният съд в Дупница, съобщава БНР.

Това е поредната глоба за кмета на Дупница заради сметището, което постоянно се самозапалваше и обдимяваше района на селата Джерман, Блажиево и ж.к. "Бистрица". Миналата година РИОСВ извърши проверка по сигнал, че камиони изсипват отпадъци по сметището, което е в рекултивация.

Съдът намали наполовина глоба за кмета на Дупница заради незаконно сметище

Съдът намали наполовина глоба за кмета на Дупница заради незаконно сметище

Той ще трябва да плати 3000 лева

При нея е установено, че депото - около 20 декара, е оградено, като е осигурена охрана и видеонаблюдение. Въпреки това обаче в момента на проверката сметоизвозващ камион е изсипвал смесени битови отпадъци на подравнената част, като на същото място са установени осем купчини битови отпадъци - пластмасови опаковки, найлони и други с големината на специализиран сметоизвозващ камион.

За констатациите от проверката е бил съставен протокол и акт с наказателно постановление за 10 000 лева, което кметът обжалва.

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок пред Административния съд в Кюстендил.

Все още шест общини от Кюстендилска област - Кюстендил, Дупница, Невестино, Трекляно, Сапарева баня и Бобов дол, нямат депо за третиране на отпадъците. РИОСВ често съставя актове за глоба на кметовете, нарушенията обаче продължават.

Глобиха с 5000 лв. кмета на Дупница заради незаконна автоморга

Глобиха с 5000 лв. кмета на Дупница заради незаконна автоморга

Решението е на Районния съд