От Варненската Окръжна прокуратура предадоха на съд двама за смъртта на германско дете в басейна на хотел в к.к. "Златни пясъци". Това стана след възобновяване на делото, информираха от прокуратурата.

Двама мъже са обвинени, че са причинили смъртта на 13-годишно германско дете поради незнание или немарливо изпълнение работата си, представляваща източник на повишена опасност. Единият е ръководител на строителство в частта "Басейни" на хотела. Другият е представител на строителния надзор. Ако бъдат признати за виновни, двамата обвиняеми може да получат затвор от 1 до 6 години. 

3-годишно дете пострада в джакузи

3-годишно дете пострада в джакузи

Поредният инцидент с джакузи у нас

Припомняме, че около 11:30 часа на 11 юли 2011 година охранителят на хотел "Берлин" в к.к. "Златни пясъци" забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете. То лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна.

Едва след като помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. То починало в болницата около 22:30 часа на същия ден.

От съдебномедицинската експертиза посочват като причина за удавяне вдишване на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна недостатъчност. Детето било с оток на мозъка с потискане на жизнено важни центрове и спиране на сърдечната дейност. Пострадалото момиченце е било на почивка с баща си в хотел "Берлин" на "Златни пясъци".

4-годишно дете пострада тежко в джакузи

4-годишно дете пострада тежко в джакузи

Англичанчето е в реанимация с увреждания

Първоначално обвиняемите били четирима - и проектантът в част "Технологична", за когото производството било гледано задочно, тъй като е с неизвестно местоживеене. Четвъртият предаден на съд е спасителят на басейна на хотел "Берлин". Той направил всичко възможно, за да спаси детето. Делата срещу последните двама били прекратени поради настъпване на смъртта на първия, и поради изтичане давността на престъплението, за което е обвинен вторият.

Припомняме, през 2011 г. 13-годишно дете се удави в басейна на хотел "Берлин" в "Златни пясъци".

Германските медии написаха: "Внимавайте с басейните в хотели в България - техните помпи могат да ви засмучат до смърт".

На 1 юни 2018 г. бе повдигнато обвинението към четиримата, съпричастни за случая.