Навършват се 10 години от създаването на Дирекция "Национална система 112" у нас.

На церемонията по честването на годишнината министърът на вътрешните работи Младен Маринов се обърна към служителите на дирекцията с приветствено писмо, в което им пожелава да бъдат все така отдадени на високо хуманната кауза, на която са се посветили. По думите на Маринов трудът на дирекцията е от ключово значение за поддържането на ефективните системи за реагиране при извънредни ситуации.

7 млн. лева дава МВР за спешния телефон 112

7 млн. лева дава МВР за спешния телефон 112

112 е оставен без поддръжка от април 2015 година и всеки момент може да спре

На церемонията присъства заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който заяви, че сигналите, които се подават до телефон 112, вече ще стигат до операторите на Спешна помощ за няколко секунди.

По думите на Пенков това ще се случи паралелно с въвеждането на нов хардуер, който ще позволи да бъдат приемани до 3 000 обаждания от един пост, информира Нова, позовавайки се на БТА.

Тел. 112 не работи добре, умират хора

Тел. 112 не работи добре, умират хора

Това алармира пожелал анонимност служител на спешния телефон

Предвижда се и към системата за линейките да бъдат интегрирани спешните приемни отделения на големите болници, което ще позволи екипите на Спешна помощ на място да подава информация към конкретно спешно отделение, за да е ясно какъв пациент ще бъде транспортиран. Тази възможност засега не съществува.

Пенков допълни и че в по-далечна перспектива се обмисля да има и неотложни звена, които също да бъдат интегрирани в тази система.

Стана ясно и че е в ход е усилена работа по внедряване на услугата, осигуряваща достъп до тел. 112 на хората със слухови или говорни увреждания.

Брюксел може да ни съди заради липсата на достъп на глухите до тел. 112

Брюксел може да ни съди заради липсата на достъп на глухите до тел. 112

България сериозно нарушава еврозаконодателството

Пред технологичното развитие на системата са и нови функционалности - видеоповиквания, достъп до системите за видеонаблюдение, комуникационна свързаност с центрове за управление на трафика, интелигентни скенери и други.

Надграждането на постигнатото ще гарантира още по-качествена европейска услуга, пише още в съобщение на МВР.

Системата на 112 с изтекла гаранция, но министър Радев я надгражда

Системата на 112 с изтекла гаранция, но министър Радев я надгражда

Шефът на 112 е звънял, за да каже, че телефонът прекъсва