Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров е осъден на 10 години затвор при строг режим.

Присъдата е постановена днес от Софийския военнно-окръжен съд, съобщиха за News.bg от прокуратурата. По време на закрито заседание съдът е решил, че трябва да бъде отнето и половината имущество на Киров.

Присъдата може да се обжалва, уточниха от държавното обвинение.

Пред БНР ген. Киров коментира минути след обявената присъда, че по делото има намеса от страна на президентската институция.

От обкръжението му коментираха неофициално, че тежката ефективна присъда на първа инстанция е опит да се демонстрира пред европейските ни партньори ефективна борба с високата корупция.

В тази връзка адвокатът на Киров - Димитър Вълчев, определи присъдата като съответстваща на международното положение и на изискванията на Европа към България.

Припомняме, Киров е обвинен за безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на близо 5 млн. лева. Той бил присвоил парите, които били във валута - долари и евро, в периода 2007-2011 година. Липсата на парите е била прикрита с над 1000 официални финансови документа за доказване на несъществуващи служебни разходи.

Самият Киров определи делото срещу него като „политическа поръчка в зародиша си". Той е категоричен, че парите могат да бъдат проследени. Използвал ги целево - за вербуване на информатори.

В рамките на три поредни дни през април бяха разпитани бившият премиер и настоящ евродепутат Сергей Станишев, министър-председателят Бойко Борисов и лидерът на АБВ Георги Първанов. Делото е секретно, поради което се гледаше при закрити врата за журналисти.