100 000 лева парична награда за информация, която ще помогне на правоохранителните органи да заловят терорист. Това предложиха червените на второто четене на антитерористичния закон в Комисията за контрол върху службите за сигурност. Предложението не мина. Те настояват още родните служби да са в непрекъснат контакт с разузнавателните служби на страните членки на НАТО, Израел, Русия и други.

Според левицата вместо три нива на заплаха, както бе прието на първо четене, трябва да има пет: първо ниво - ниска степен на заплаха, второ ниво - средна степен, трето - висока степен на заплаха, четвърто ниво - много висока степен на заплаха с риск и последно пето ниво - активна степен със започнали терористични действия.

Червените предлагат още в ДАНС да се създаде дирекция "Тероризъм", която да се занимава с антитерористични операции, противодействие на диверсионни операции, охрана на българските задгранични представителства и наблюдение над стратегически обекти.

От Реформаторския блок на свой ред пък се притесняват за продължителността на антитерористичната операция. Предлагат да е 48 часа. Когато заплахата от тероризъм продължава, да може да се удължава до 48 часа.

Тъмносиният Атанас Атанасов също има свои предложения по закона. Той отдавна атакува силовия министър и заявява, че реално МВР се управлява от премиера. Затова и настоява в закона да се запише, че Министерският съвет, а не вътрешният министър, ще решава действията по контратерористичната операция.

Герберите от своя страна прецизират участието на военните в антитерористичната акция.

Пред News.bg заместник-вътрешният министър Красимир Ципов изрази задоволството си от приетия закон от комисията. Има необходимост от приемането на един такъв закон, посочи той. Подобна била практиката в немалко държави членки на ЕС. Положителни промени претърпял законът между първо и второ четене. Ще имаме достатъчно добра законодателна уредба, която да урежда противодействието на тероризма, категоричен бе Красимир Ципов.