1000 глоба за притежание на цигара марихуана.

Това предвижда приетият днес на първо четене проект за Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, обясни в кулоарите на парламента депутатът от БСП Мая Манолова, която е и вносител на законопроекта.

Освен това сексуалните злоупотреби с деца минават в категорията на тежките престъпления и ще се наказват с лишаване от свобода до 6 години.

В изпълнение на Националния план за действие срещу сексуалната експлоатация на деца с търговска цел, законопроектът на Манолова предвижда завишаване на санкциите за сексуални престъпления срещу непълнолетни, независимо от пола. Вносителката уточни, че текстовете ще се прецизират между първо и второ четене.

Позволили сме си да вземем най-ценното от предложенията на народни представители от други парламентарни групи, каза по-рано днес по време на обсъжданията в пленарна зала Манолова.

В предложенията за изменение и допълнение на НК се засягат и ДДС-измамите, както и изборния туризъм и нарушения на изборния процес. Мая Манолова предлага до 3 години затвор за хората, които купуват гласове на избори.

Освен това тя настоява да се въведе глоба до 500 лева или пробация за двойно гласуване.

Предвижда се да има санкции и за лицата, които вземат пари, за да отидат до изборната урна.

Правят се и изменения в НК, с които се разграничава дейността на лица, които употребяват наркотици от дейността на тези, които произвеждат наркотични вещества.

По-малки ще са санкциите срещу лица, притежаващи наркотични вещества, които са наркозвисими.

Комисията по европейска интеграция представи пред депутатите становището си, че предложеният от Мая Манолова от БСП проект на Закон за изменение и допълнение на НК цели да отговори на препоръките на ЕК, посочени в мониторинговите доклади от октомври 2005 и май 2006 година.

Предложените промени имат отношение към ангажиментите, поети от страната ни в процеса на присъединяване към ЕС и са свързани с усъвършенстване на нормативната уредба относно престъпленията срещу интелектуалната собственост и защита на финансовите интереси на ЕС.