12 950 тежки престъпления са наблюдавани от Европейската комисия и Висшия съдебен съвет за послените 11 месеца.

103 обвинителни акта е внесло звеното за измами с еврофондовете - 86 по програма САПАРД, 4 - по ФАР и ИСПА, 13 - по програма Леонардо да Винчи. В момента звеното разследва 3358 дела срещу всички програми и води 1102 проверки.

60 дела срещу магистрати наблюдава Инспектората на Върховна касационна прокуратура. Това заяви ръководителят на инспектората Малена Филипова.

До 30 октомври са образувани 60 досъдебни производства срещу магистрати, посочи Филипова. 20 от тях са срещу прокурори, 16 срещу съдии, 12 срещу следователи, като има и пет срещу неизвестено лице.

От всичките 60 - 23 са приключени, като 20 от тях са с осъдителни присъди, а 5 с оправдателни присъди има и споразумения, съобщи БНР.

В ГДБОП и ДАНС действат специални звена за корупция в съдебната система, съобщи още Малена Филипова. Няма данни за магистрати, които да са пречили по разследването срещу Ангел Борисов, брат на бившия главен прокурор Никола Филчев, който е разследван за контрабанда с антики, стана ясно от думите на Филипова.

От 2008 година Инспекторатът към прокуратурата наблюдава всички съдебни изпълнители и нотариуси. Изискани са всички преписки срещу нотариуси и съдия изпълнители.

Срещу съдия изпълнители има 16 дела, като 4 от тях са прекратени. По-голям е броят срещу нотариусите - 61 дела. Голяма част от тях са спрени, като прокуратурата намира това за неоснователно.

По 16 от делата има осъдителна присъда, които не са влезли в сила. Има и три оправдателни присъди. Прокуратурата обаче няма възможност да отстранява нотариуси от длъжност.

Наказателните дела срещу съдебни изпълнители и нотариуси се увеличават за разлика от предишни години, посочи Филипова.
От представените от нея данни стана ясно, че има 74 дисциплинарни наказания на магистрати от началото на годината, като 50% от тях са за подкупи.

27% от всички осъдителни присъди тази година са за шофиране в нетрезво състояние, което може много по-бързо и ефективно да се решава от КАТ, коментира говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова.

Тя обобщи, че едни от най-големите проблеми в прокуратурата са остарялата нормативна уредба и натовареността на прокурорите.

Средно по 350 дела на година се падат на прокурор от градската и районната прокуратура в София.