12 години затвор за умишлено убийство в центъра на Костенец и незаконно държане на оръжие и боеприпаси. Това наказание определи Окръжната прокуратура в София за подсъдимия с инициали П.М.

Той живеел сам в къща в с. Горна Василица и се занимавал с клошарство. През 2012 г. и 2013 г. закупил газово-сигнален пистолет марка "EKOL" и газово-сигнален револвер марка "Viper". Уведомил за това Районното управление в Костенец и получил удостоверения за оръжията. Впоследствие обаче отстранил сепараторите им и по този начин оръжията станали огнестрелни. В дома си подсъдимият съхранявал и боеприпаси, които бил преправил в огнестрелни.

На 7 септември 2017 г. П.М. извършил обичайната си обиколка на контейнерите в центъра на Костенец, а около 16.30 часа седнал на пейка до чешма на площада в града.

В този момент при него дошъл Д.Т., когото подсъдимият познавал, но избягвал. Мъжът на няколко пъти сядал на пейката до подсъдимия и се заяждал с него. Казвал му, че е без пари и че е "боклук".

При тези думи П.М. станал, за да си тръгне и направил няколко крачки. На свой ред Т. му подвикнал "Искаш ли да те набия?" Подсъдимият се обърнал и му отговорил "Добре". Когато Д.Т. се насочил към него, П.М. извадил револвера си и стрелял срещу другия мъж, който бил на около метър от него. Куршумът не го улучил, но прострелял минувач от отсрещния тротоар. П.М. отново натиснал спусъка, но револверът засякъл. Тогава Д.Т. му казал, че ако "още веднъж стреля, ще го набие" и си тръгнал.

През това време подсъдимият извадил другия пистолет, който също бил зареден. Стрелял във врата на Д.Т. и мъжът паднал по очи.

Веднага след това П.М. тръгнал към Районното управление на полицията в града, където със спокоен тон заявил "Аз прострелях мъж".

В същия ден домът му бил претърсен. Полицията иззела петдесет и четири патрона за газови и сигнални оръжия.

Според съдебномедицинската експертиза смъртта на Д.Т. била причинена от огнестрелно нараняване в областта на врата със счупване на шиен прешлен и контузия на гръбначен мозък.

Пострадалият минувач бил улучен в горната част на лявото бедро, но нараняването не застрашавало живота му.

Убийството било извършено на оживено място в града, до посещавани търговски обекти.

В хода на досъдебното производство подсъдимият категорично заявил, че не съжалява, че е застрелял Д.Т.

За извършените престъпления на П.М. е наложено наказание от дванадесет години "Лишаване от свобода" при първоначален "строг" режим на изтърпяване.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.