Натоварено дежурство карат медиците от Спешна помощ в София, заради жегите днес екипите са реагирали на 13 сигнала за припаднали хора по улиците на столицата.

Това съобщи ръководителят на работна смяна в Центъра за спешна медицинска помощ д-р Живка Лещанска, цитирана от БТВ.

Медиците са оказали помощ на 7 души, получили инсулт. Други 4 позвънявания са били за хора с нестабилна стенокардия, състояние близко до инфаркт.

Инсултите и стенокардиите са завишени през последните два дни. Вчера екипите са посетили 10 пациенти с инсулт, с нестабилна стенокардия са били двама софиянци.

Днес дежурят общо 15 лекарски екипа. 13 от тях са активните - могат да бъдат вдигнати по всяко време, а два дежурят на Малево Ханче и Кнежа, като се пращат предимно на сигнали за катастрофи.

До 17 часа днес екипите на спешна помощ в София са посетили 156 адреса.

Избягвайте дългия престой под пряка слънчева светлина; ако сте навън, стойте на сянка, особено в обедните часове, съветват от Министерство на здравеопазването.
Жегата е най-опасна за възрастните хора над 60 години и децата, както и за страдащите от сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.

Медиците съветват хората да избягват излизания от дома в най-горещите часове на деня. Препоръчително е, те да останат на сянка, особено по обед. Навън носете шапка, памучни и леки дрехи, съветват още специалистите. В горещините трябва да се пият повече течности, но да не се употребява алкохол през деня, както и да се избягва физическото натоварване.

Летуващите на морето да избягват плажа между 11 и 14 ч. През останалото време е хубаво да ползват плажен чадър, за да избегнат слънчев удар.

Освен слънчев удар, високите температури могат да доведат и до топлинен удар. Той може да се получи не само на слънце, но и при задушно време и висока влажност на въздуха на открито, както и при работа в силно овлажнени и топли помещения.

Когато работите в такава обстановка, е необходимо по-често да пиете газирана вода, съветват от министерството на здравеопазването.