13 пласьори на наркотични вещества, като от тях трима непълнолетни са били задържани при специализирана полицейска операция, проведена на територията на цялата страна, информират от пресцентъра на МВР.

Акцията е разпоредена от директора на НСП главен комисар Валентин Петров е с цел превенция и ограничаване на противообществените прояви и престъпления от и срeщу малолетни и непълнолетни.

Проверени са дискотеки, барове, ресторанти, компютърни клубове, зали за хазартни игри, търговски обекти, райони около учебни заведения, домове, частни квартири и други обществени места, за които има данни, че се употребяват наркотични вещества от малолетни и непълнолетни.

В хода на операцията са установени 13 пласьорина наркотични вещества, като от тях трима непълнолетни.
Образувани са 17 досъдебни производства.

Установени са шестима малолетни и непълнолетни, употребяващи наркотични вещества на територията на ОДП-Бургас, Русе, Плевен и София, както и двама, предоставяли помещения или организирали употреба на наркотици.

Констатирани са 108 нарушения на режима на присъствие на деца в заведенията.
Съставени са 78 акта за установени административни нарушения.
Констатирани са 18 нарушения на продажба на спиртни напитки и на тютюневи изделия на деца и за всички тях са съставени актове.

При операцията в град Сандански са установени петима гръцки граждани, поканили пълнолетни проституиращи жени в хотелските си стаи.

Уведомена е Районна прокуратура - Сандански. Гръцките граждани са задържани със заповед за 24 часа, а установените проституиращи са разпитани пред съдияи са им съставени протоколи за предупреждение по чл. 56 от ЗМВР.
В РПУ-Сандански са образувани три досъдебни производства.

В ОДП Бургас, по време на операцията са установени и петима, обявени за общодържавно издирване, от които трима малолетни и непълнолетни, които са настанени в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в град Бургас.