Над 1300 деца от общините Дупница, Рила и Кочериново ще бъдат изследвани за заболяването листериоза.

Децата са без опасност за живота, тъй като са на възраст над една годинка. Листериозата е опасна за живота на бебета, на хора с тежки заболявания и на бременни.

Има вероятност обаче да развият вторично заболяване - инфекции. За това обаче изключително важна роля има и състоянието на имунната система в момента.

Заразата е предизвикана от храна - те са яли заразено пастьоризирано мляко производство на фирма "Евро мийт енд милк" в детските градини, които посещават. Млякото е с търговско наименование "Милица" за прясното и "Милица" и "Падеж" за киселото.

Симптомите на болестта са подобни на грипа - втрисане, болки в мускулите, диария. Лечението е с антибиотици. Изследвания се препоръчват и за бременните жени, защото бактерията може да доведе до увреждане на плода.

Симптомите на листериозата могат да се проявят едва след няколко дни, дори и седмици след заразяването.

Предполага се, че най-вероятният причинител на заразяването е мишка.

Източник на инфекцията са различни видове домашни и диви животни. Най често домашните животни се заразяват при осъществен контакт с отделенията на гризачи - мишки, лалугери, плъхове и др. Заразяването може да стане и чрез храна.

Съобщението за заразеното мляко е получено в РИОКОЗ - Кюстендил от ветеринарната служба в региона на 8 февруари. Ветеринарните служби са затворили цеха.

След това обаче експертите са установили, че производство има и в магазините продължават да се предлагат продукти на фирмата. Заради това Министерство на здравеопазването е разпоредило да се направи мащабна проверка в целия регион - областите Кюстендил и Благоевград

Установено е, че "Евро мийт енд милк" снабдява голям брой магазини, детски заведения и болници на територията на Кюстендилска и Благоевградска области.

В област Кюстендил това са 26 детски градини с 1360 деца. На всички тях ще бъде направено изследване, като са предупредени всички лични лекари и педиатри в областта.

От 10 години в България не е регистрирано заболяване от листериоза.