Митничари от Лом откриха склад за плодове и зеленчуци в Козлодуй, превърнат в депо за нелегален алкохол, съобщиха от агенция "Митници". Проверката е направена на 18 април 2018 г. Задържани са общо 1362 литра високоградусов алкохол.

При проверката, в дъното на постройката, в обособено помещение с метална врата, служителите открили 1362 литра етилов алкохол в ПВЦ-туби от по 10 и 11 литра. Оказало се, че течността е 41-50 градусов алкохол.

В същото помещение са открити множество бидони с вместимост 100-150 литра, пълни с материал за изваряване на етилов алкохол, както и разглобено съоръжение (казан) за производство на етилов алкохол.

При допълнителен оглед на склада служителите открили затрупан с празни касетки ПВЦ бидон, тип "куб" с вместимост 1000 литра. Съдът е бил пълен догоре с етилов алкохол с алкохолно съдържание близо 67 градуса.

Фирмата, наемател на склада, не е представила документи за произход и платен акциз. Алкохолът е иззет, взети са проби за лабораторен анализ. Предстои образуване на административнонаказателно производство.

Два дни по-рано подобно разкритие беше направено и в град Монтана, където отново в склад за плодове и зеленчуци бяха открити 1000 литра високоградусов алкохол без документи за произход и платен акциз.