Прокурорите избират своите представители в новия състав на Висшия съдебен съвет. 12 представители на държавното обвинение се борят за 4 места в кадровия орган.

1505 прокурори от страната имат право да участват в гласуването. Мнозинството от тях ще гласуват онлайн, в това число и главният прокурор Сотир Цацаров. 1379 обвинители са избрали електронното дистанционно гласуване чрез интернет. Останалите са предпочели да гласуват с хартиени бюлетини в Съдебната палата.

Към 16 ч. чрез системата за електронно гласуване през интернет правото си на глас са упражнили 1004 прокурори от цялата страна, като избирателната активност е 72,91 %. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 83 прокурори, което е 65,87%. от заявилите желание. Общата избирателна активност е 72,32%, като са гласували 1087 прокурори. 

Към 12 ч. общата избирателна активност в Общото събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС е 50,56 %. В избора чрез информационната система за електронно гласуване през интернет правото си на глас са упражнили 715 от прокурорите в страната, като избирателната активност е 51,92 %. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 45 прокурори, което е 35,71 % от заявилите желание.

В 10 и 55 ч. в Съдебната палата гласува кандидатът за член на ВСС Ясенка Шигарминова, прокурор в Апелативна прокуратура - Пловдив.

23,02% е общата избирателна активност в Общото събрание на прокурорите към 10 часа. Към този час 324 прокурори в страната са гласували чрез информационната система за електронно гласуване през интернет, като избирателната активност е 23,53 %.

С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 22 прокурори, което е 17,46 % от заявилите желание.

Системата не предвижда възможност за генериране на данни относно начина на гласуване и е ограничена за достъп в интернет от мрежи, извън територията на България.

Преди седмица 12-те кандидати представиха концепциите си. Прокурорите избират между:

Галина Христова Стоянова -заместник на административния ръководител - заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - София;

Георги Стойков Кузманов - прокурор в Апелативна прокуратура - Бургас;

Гергана Найденова Мутафова - административен ръководител - районен прокурор на Районна прокуратура - Пловдив;

Даниела Илиева Машева - прокурор във Върховна касационна прокуратура;

Евгени Иванов Иванов - прокурор във Военно-апелативна прокуратура;

Ивайло Стефанов Медаров - заместник на административния ръководител - заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - София;

Магдален Тошев Маринов - прокурор във Върховна касационна прокуратура;

Мери Десюва Найденова - прокурор във Върховна административна прокуратура;

Огнян Пеев Дамянов - прокурор в Окръжна прокуратура - Разград;

Пламен Василев Найденов - административен ръководител - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Перник;

Пламен Иванов Марков - прокурор в Апелативна специализирана прокуратура

Ясенка Димитрова Шигарминова - прокурор в Апелативна прокуратура - Пловдив.

Изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от прокурорите. Възможно е, обаче, да се стигне до втори тур на изборите предвид немалкия брой кандидати.

Изборният ден започва в 8 часа и ще продължи до 18 часа. Ако след края на изборния ден Избирателната комисия обяви необходимостта от провеждане на повторно гласуване, то ще се проведе на следващия ден в централното фоайе на Съдебната палата.