Върховния касационен съд, потвърди присъдата на П. М. за извършени от него финансови престъпления. На подсъдимия е наложено наказание 14 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим на изтърпяване, съобщават от прокуратурата.

Също така на обвиняемия му е наложено наказание "конфискация" на половината имущество, както и наказания лишаване от правото да заема отчетническа и материално-отговорна длъжност в държавни и общински фирми за срок от 3 години.

Досъдебното производство по случая е образувано с прокурорско постановление на 27.09.2010 г. Разследването е проведено от Национална следствена служба. Обвинителният акт на Софийска градска прокуратура (СГП) е внесен в Софийски градски съд (СГС) на 25.07.2013 г.

С присъда от 16.05.2017 г. СГС е признал подсъдимия П. М. за виновен в това, че в качеството си на длъжностно лице - главен касиер на банка, за времето от 16.09.2008 г. до 11.05.2010 г., е присвоил чужди пари, собственост на банката, в размер на 21 201 430 лв. Според държавното обвинение това е длъжностното присвояване в особено големи размери и представлява особено тежък случай, поради което М. М. беше осъден.

Със същата присъда подсъдимият П. М. е признат за виновен и в това, че при условията на продължавано престъпление за времето от 29.04.2009 г. до 11.11.2009 г. съзнателно се е ползвал от неистински частни документи - приемо-предавателни протоколи и актове, на които бил придаден вид, че са подписани от служители на банката.

Подсъдимият е осъден да изтърпи едно общо най-тежко наказание, а именно "лишаване от свобода" за срок от 15 години при първоначален строг режим, към което са присъединени по-леките наказания "конфискация" и "лишаване от права".

Присъдата на СГС е изменена от Софийски апелативен съд с решение от 17.11.2021 г., като наложеното наказание "лишаване от свобода" е намалено на 14 години. В рамките на своята компетентност СГП незабавно предприе действия по привеждане в изпълнение на наказанията "лишаване от свобода" и "лишаване от права".