Специализираната прокуратура повдигна обвинение на 14 души след вчерашната акция в столичния квартал "Орландовци", съобщават от МВР.

Те са обвинени като участници в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи, кражби, производство и разпространение на акцизни стоки без бандерол.

Сред обвинените са и двама полицаи от столичното Второ районно управление.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че двамата полицейски служители, помагали на Гольовците са арестувани. 

По време на операцията по задържането на участниците в жилища, автомобили и при лични обиски бяха намерени и иззети наркотици, огнестрелни оръжия, близо един тон тютюн, заедно с машина за нарязването му. Иззети са и автомобили, за част от които има данни, че са крадени.

Полицаите, помагали на Гольовците, са арестувани

Полицаите, помагали на Гольовците, са арестувани

Маринов отказа да издава повече информация "от кухнята"

Събраните доказателства сочат, че групата е действала повече от три години. Разследва се съпричастието й към тежки престъпления в различни краища на страната - грабежи, както и в поща (на част от парите за пенсии на жители в района), кражби на промишлени машини, влакови релси и др.

Има и данни, че участници в групата са извършвали погроми на паметници в Централните софийски гробища, за да принудят близките на починали да потърсят услугите им за възстановяване.

Ръководителят на групата лично е определял функциите на всеки от участниците за конкретното планирано престъпление.

Обвинените полицаи от своя страна осигурявали липсата на полиция в района на извършване на престъпление.

В процес на установяване е срещу какво възнаграждение са извършвали подобни "услуги".

На обвинените за участие в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Очаква се утре Спецпрокуратурата да внесе в Специализирания наказателен съд искане за постоянен арест.

Двама полицаи разпънали чадър над клана Гольовци

Двама полицаи разпънали чадър над клана Гольовци

Над 15 души са задържани при спецоперацията в "Орландовци"

Припомняме, вчера в столичния квартал "Орландовци" беше неутрализирана организирана престъпна група за разпространение на наркотици и грабежи. Тогава започна и разследването на евентуалното участие на двама служители на Второ РПУ в София.

По-късно през деня стана ясно, че двамата полицейски служители осигурявали чадър при извършването на конкретните престъпления от Гольовците.