Близо 140 кг марихуана задържаха митнически служители от сектор "Борба с наркотрафика Лом" в Митница Русе. На 11 май митнически инспектори от пункт Оряхово селектират за щателна митническа проверка, влизаща в страната товарна композиция, с български регистрационни номера, управлявана от български гражданин.

При сканирането с рентгенова апаратура е забелязана зона с повишена плътност в областта на тавана на кабината на влекача.

При последвалата физическа проверка митническите служители установяват наличието на специално изградено укритие в тавана на кабината, достъпът до което се осъществява през бутафорен капак на климатичната система. При демонтирането му и снемането на намиращия се зад него метален капак инспекторите откриват множество полиетиленови пакети със зелени съцветия, които при направен полеви наркотест реагират положително на "марихуана". Общото открито и задържано количество наркотично вещество е 138,880 кг, разпределено в 116 пакета.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Русе и под надзора на Окръжна прокуратура-Враца. Окръжна прокуратура-Враца ръководи действия по разследване по образувано досъдебно производство за контрабанда на наркотични вещества.

С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство - К.Т. (на 53 години), е привлечен в качеството на обвиняем. Лицето е задържано за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.