1407 литра нелегален алкохол е открит при съвместни проверки на Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите (НАП) по Черноморието. Нелегалният алкохол е с характеристики на ракия и алкохолно съдържание над 41 градуса. Той е открит в три обекта, съобщават от Митниците.

Проверките част от оперативния план за съвместни действия през летния туристически сезон на НАП и Агенция "Митници".

922 литра от нелегалния наливен алкохол е открита в пластмасови бутилки и бидони в ресторант и складово помещение в етно комплекс в района на Поморие. Наливната ракия е била предлагана на клиентите като домашна.

415 литра алкохол с концентрация от 41 до 68 градуса е открита също в бидони и пластмасови шишета в гараж до казан за варене на ракия на територията на квартал "Аспарухово" във Варна. При проверката в са хванати двама души да варят ракия без да са попълнили справки-декларации за вида и количеството на използваните плодове. Освен това в обекта се продавал алкохол с утайка и ниско качество. Установено е също, че касовият апарат на обекта не работи.

Разкриха нелегален цех за производство на алкохол в Софийско

Разкриха нелегален цех за производство на алкохол в Софийско

На място са открити общо 425 литра високоградусов спирт

70 литра нелегална ракия е установена и при проверка на еко комплекс край Аксаково в област Варна. Предполага се, че тя е нила предлагана на клиенти на ресторант и бар в комплекса. В обекта е установена разлика между отчетените приходи и касовата наличност.

За иззетите общо 1407 литра алкохол не са представени документи за начислен, обезпечен или платен акциз. По случаите ще бъдат образувани административнонаказателни производства.

През периода от 15 до 27 юли 2024 г. са извършени общо 37 съвместни проверки на Агенция "Митници" и НАП в хотели, предлагащи услугата ол инклузив, складове на едро за търговия с вина и алкохолни напитки, питейни заведения, нощни барове и други обекти по Черноморието. Установени са 10 случая на съхранение на спиртни напитки с акцизни бандероли с изтекъл срок на валидност. Констатирани са и 2 нарушения, свързани със съхранение и търговия с тютюн за наргиле без акцизен бандерол, като едното е извършено от физическо лице от град Варна, за което това е трети пореден случай. Установено е и производство на вино без лиценз в обособен цех в помещение в склад за търговия на едро на територията на Бургас. В същия склад са открити над 7000 бутилки с вино, за което има съмнение, че съдържа етилов алкохол. Пробите са изпратени в специализирана високотехнологична лаборатория в Унгария за извършване на съответния прецизен анализ и тарифиране на акцизната стока.