144 мними пенсионери в Разград са използвали фалшиви официални документи, за да получат социални пенсии за инвалидност и месечни добавки за социална интеграция - за транспорт, диетично хранене и лекарства, съобщиха от прокуратурата.

Това е бройката на осъдените само през 2016 г. по актове на районната прокуратура в Разград.

ТЕЛК е излишен според неправителствени организации

ТЕЛК е излишен според неправителствени организации

Решенията на тези комисии припокриват епикризите

Размерът на присвоените суми е 666 396, 92 лева. Над половината от нанесените щети за бюджета са възстановени, а 307 160, 19 лв. не са преведени от осъдените лица в бюджета на НОИ.

Срещу тях са предявени граждански искове, които са уважени в пълен размер от съда.

През 2016 г. районната прокуратура в Разград е внесла общо 131 акта срещу мними пенсионери по болест, получили пенсии за инвалидност с неистински експертни решения на ТЕЛК.

Разследват документите на 9 фалшиви пенсионери от Разградско

Разследват документите на 9 фалшиви пенсионери от Разградско

Без основание те са получавали пенсия за инвалидност

Един от предадените на съд през миналата година, присвоил с неистинско експертно решение на ТЕЛК 3375 лева, е получил ефективно наказание 1 година и осем месеца при първоначално строг режим.

След обжалването на присъдата въззивната съдебна инстанция е намалила размера на наложеното наказание на 1 година лишаване от свобода при строг режим в затворническо общежитие от закрит тип.

За сравнение: по актове на районната прокуратура в Разград през 2015 г. са осъдени 67 мними пенсионери по болест, нанесли щети на бюджета на НОИ в размер на 280 922 лв. От тях са възстановени 119 984 лв.

През 2014 г. районната прокуратура е внесла в съда 18 дела срещу менте пенсионери по болест. Осъдени са били 11 души. От нанесените от тях щети в размер на 70 473 лв. са възстановени едва 7990 лв.