Общо 147 сигнала за нарушения, свързани с предстоящите местни избори, са постъпили в полицията. Това обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти.

За купуване на гласове са подадени 82 сигнала, други 50 за нарушения на изборното законодателство, а останалите са за корпоративен вот. Сигналите са постъпили на откритата телефонна линия, а другите са оперативни, обясни Стоянов.

До момента са образувани 10 досъдебни производства, като по едно от тях- в област Ямбол, се работи в условията на бързо производство.

По думите на вътрешния министър има и задържани. По отношение на случая с арестувания за купуване на гласове директор на Дирекция "Местни данъци и такси" в Несебър, Стоянов посочи, че материалите са докладвани по чл. 219 от НПК от Прокуратурата и предстои да бъде повдигнато обвинение.

Полицията има информация за замесени и други лица, съответно и извършени и други, предимно корупционни нарушения.

Във връзка с корпоративния вот Стоянов отбеляза, че собственици на големи фирми и предприятия "просто съветват своите служители да гласуват за определена партия".

Вътрешният министър съобщи още, че ще бъдат закупени шест апарата за изследване на наркотици в кръвта, като четири от тях ще бъдат купени по линия на фонда за пътна безопасност. Когато получим тази техника, пробите ще се увеличат значително, посочи Стоянов.

Калин Стоянов очаква креативност при купуването на гласове

Калин Стоянов очаква креативност при купуването на гласове

11 сигнала за купуване на гласове вече са в МВР