МВР е готово организационно и технически за местните избори през октомври месец. Към вчерашна дата сигналите за купуване на гласове, постъпили във вътрешното ведомство са 11, от които по две са образувани досъдебни производства, а другите 9 са на етап прокурорски проверки и оперативни сигнали. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти след Националното съвещание, проведено в сградата на Главна дирекция "Национална полиция", посветено на местния вот.

По думите му атаките срещу МВР започнали веднага след формирането на правителството. Атаките ще зачестят, а твърденията са - че работят по определен сценарии и могат да контролират изборните резултати. МВР има стари познайници за купуване на гласове, но и нови такива.

Стоянов отговори и на въпрос на News.bg дали има и нови схеми за купуването на гласове. Схемите за купуване на гласове са много, но винаги има креативност, обясни министърът, който очаква, че и за местните избори ще има новости за купуването и продаването на гласове.

Сарафов сигурен, че прокуратурата е заровила томахавката с МВР

Сарафов сигурен, че прокуратурата е заровила томахавката с МВР

България е спокойна и сигурна държава благодарение на МВР, по думите му

Основната цел на МВР за местните избори е да получава информация и сигнали. Информацията ще се проверява бързо и там, където се потвърждава, ще бъде докладвана на прокуратурата за купуване на гласове. МВР е ангажирано със съпровеждането, охраната изборните книжа, както и на машините, но и с охраната на изборните секции.

За акцията в Бургаско срещу купуването на гласове, където все още няма повдигнати обвинения, Стоянов коментира, че събирането на доказателства е доста сложно. МВР не са избързали да реагират по случая, а става въпрос за високопоставен служител в община Несебър. При претърсванията са иззети големи парични суми - 185 000 евро и 25 000 лева, за които суми МВР има данни, че са били подготвени да се раздадат на дилърите на по-високо ниво.

От думите на Калин Стоянов стана ясно още, че се работи по назначаването на нов зам.-главен секретар на МВР.

Полицията има данни за още участници в схемата за купуване на гласове в Несебър

Полицията има данни за още участници в схемата за купуване на гласове в Несебър

Задържаният вчера общински служител е пуснат от ареста