МВР не е страна във войната в прокуратурата. Това стана ясно от коментара на вътрешния министър Иван Демерджиев в ресорната комисия в НС по време на блиц контрола.

Войната в държавното обвинение се отразява на дейността на МВР. Възлагат им се редица дейности като огромен обем призовки, които трябва ведомството.18 патрула или над 160 полицаи охраняват определени лица заради активацията на прокуратурата. Тази охрана ни се възлага с актове на прокуратурата и са задължителни за нас, обясни силовият министър.

Полицаите били поставяни в унизително положение да охраняват лица, които се веселят. Не сме втора НСО, ядосан е Демерджиев и призова законотворците да променят закона и да не се изпълняват от МВР несвойствени функции.

Освен това тази дейност се отразявала зле на сигурността в столицата.

Темата колко полицаи охраняват лица по искане на прокуратурата възбуди интереса на депутатите и въпросите по нея продължиха. Стана ясно, че МВР не знае в каква степен са застрашени охраняваните лица.

Не стана ясно и в какво процесуално качество са тези охранявани лица. Това е злоупотреба с власт от страна на прокуратурата, възмути се Атанас Атанасов. Това е безобразие и прищевки, изтъкна той. Иван Демерджиев е съгласна, че не трябва така да се обезкървяват силите на МВР.

Пращат СОБТ да пази границата с Турция

Пращат СОБТ да пази границата с Турция

Досега набелязаните мерки дават резултат