Днес стават 17 г. от трагедията пред столичната дискотека "Индиго", когато при внезапно отваряне на вратите на заведението под напора на струпали се деца много от тях бяха стъпкани, задушени, премазани.

При инцидента загинаха 7 деца, а 12 пострадаха, стъпкани и задушени.

Само трима свидетели разпитват по делото "Индиго"

Само трима свидетели разпитват по делото "Индиго"

Процесът все още не е започнал по същество

Всяка година на мястото на бившата дискотека се събират оцелелите от трагедията вече пораснали деца и родители на жертвите.

За жертвите Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска е издигнат паметник.

Делото за търсене на виновни продължи с години. Осъдени за трагедията на глоба от по 800 лева бяха охранителите Георги Василев и Анри Силаги. Те бяха признати за невинни. Управителят на кооперация "Ялта" Красимир Илиев също бе признат за невинен.

На условна присъда от 3 месеца затвор с тригодишен изпитателен срок бе осъден бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски. Той бе глобен и 1500 лева, а управителят на дискотеката Ангел Николов - глоба от 3000 лева.

Николов трябваше да изплати и обезщетение в размер на 30 000 лв. за неимуществени вреди на майката на едно от децата - Марияна Тодорова.

14 години от трагедията „Индиго”

14 години от трагедията „Индиго”

Седем деца умряха на 21 декември 2001 г.

На 20 декември 2002 г. Софийският апелативен съд прекрати делото и го върна на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени нарушения. Последва и второ връщане на делото. Процесът бе насрочен за трети път на 30 март 2006 г. Ден преди това прокуратурата внесе за трети път обвинителния акт.

Съдът счете, че вина няма и архитект Стоян Янев (бивш главен архитект на столицата).