17 години затвор получи жена, убила чрез бездействие мъжа си и теглила пенсията му две години след неговата смърт, съобщиха от прокуратурата.

Веселина Г. е подсъдима за незаконно лишаване от свобода на своя болен съпруг, за предумишленото му умъртвяване и за документна измама.

От неустановена дата в началото на месец май 2013 г. до 01 август 2014 г. в Бургас, в дома си, при условията на продължавано престъпление, незаконно тя е лишила от свобода своя съпруг, като го държала заключен в една от стаите в жилището. Престъплението е извършено по начин, опасен за здравето на пострадалия.

Тя е подсъдима и за това, че на 01 август 2014 година в гр. Бургас тя умишлено е умъртвила своя съпруг като системно не му е давала достатъчно количество храна, вода и необходимите за заболяването му лекарства. Лишила го е от необходимата квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия. Това е довело до смъртта му.

Веселина Г. е подсъдима и за това, че от 01 септември 2014 година до 31 август 2016 година в Бургас тя е теглила пенсията на починалия си на 1 август 2014 г. съпруг. Така е ощетила Националния осигурителен институт с 21 140 лева.

Наказанието, което е общо за трите престъпния деяния, трябва да бъде изтърпяно при първоначален "строг" режим в затвор.

Присъдата на Окръжен съд - Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.