Прокуратурата предаде на съд обвиняемият В.В. за убийството на 59-годишен мъж в Дупница.

Случаят е от 6 май тази година, когато извършителят е бил на 17 години, а убийството е извършено по мъчителен за жертвата начин.

В.В. е отглеждан от баща си, а в 10 клас спрял да посещава училище. Извършил е противообществена проява през 2016 г., поради което му е била наложена възпитателна мярка по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Системно е употребявал алкохол и тютюневи изделия, сприятелил се и с криминално проявено лице.

Вечерта на 6 май обвиняемият отишъл до хранителен магазин в града под въздействието на алкохол. На пейките пред търговския обект 59-годишният Г.К. от София черпел за именния си ден.

В.В. се присъединил към празнуващите и продължил да консумира алкохол. Обвиняемият се е заяждал и се е държал агресивно с присъстващите, като демонстрирал желание за физическа саморазправа.

17-годишният и жертвата играели на канадска борба, в който момент младежът избухнал и ударил в лицето Г.К., качил се на масата и неколкократно го изритал в тялото. 59-годишният мъж паднал на земята, след което обвиняемият му нанесъл множество удари и ритници по главата и тялото.

Приятел на В.В. го подтикнал да спре побоя, като му предложил да отидат до игрална зала. Обвиняемият взел от Г.К. мобилния му телефон и якето му, в което имало лични вещи и пари на жертвата. След посещение на казиното В.В. се прибрал вкъщи.

Безжизненото тяло на жертвата било открито около 6 ч. сутринта и веднага бил подаден сигнал на 112. След издирване извършителят В.В. е задържан полицията.

Съдебномедицинска експертиза установява, че смъртта на пострадалия Г.К. се дължи на получената закрита черепно-мозъчна травма, довела до остри нарушения на дихателната и сърдечно-съдовата дейност с последващото им спиране.

Обвиняемият В.В. е с мярка за неотклонение "задържане под стража". Делото предстои да продължи в съда.