Криминалисти задържаха собственик на автовози, решил да се разпорежда сам с 18 БМВ-та, предоставени му за превоз от германски автотърговец.

Разнищването на случая започнало от жалба, подадена в полицията на 12 ноември, за две противозаконно отнети коли, съобщиха от пресцентъра на МВР.

60-годишният тъжител съобщил, че от автовоз негова собственост, паркиран в ж.к."Младост", са отнети два леки автомобила марка "БМВ".

В хода на разследването криминалистите установили, че той притежава транспортна фирма и превозва автомобили от Западна Европа към Иран.

На 10 ноември в Мюнхен, Германия, софиянецът сключил сделка с търговец, австрийски гражданин, който му предоставил за транспортиране до Техеран 33 автомобила марка "БМВ" от различна модификация, производство 2008 г. на обща стойност 1 032 000 евро.

Те били натоварени на четири автовоза, собственост на тъжителя., които потеглили към Иран. По регламент превозвачът няма право да се разпорежда с колите, дори не може да ги прехвърля от един автовоз на друг. По пътя може да спира, но не и да разтоварва стоката.

Криминално проявеният спедитор обаче работел по свои правила. Само част от луксозните возила стигнали до Техеран, с останалите той имал намерение да се разпорежда сам.

Разследващите установили, че 18 автомобила са обсебени от софиянеца, те са намерени на автопаркинг в с.Локорско.

Криминалистите влезли във връзка с търговеца, с когото е сключена сделката в Германия и той съдействал на разследването.

На превозвача е повдигнато обвинение за обсебване - престъпление по чл.206 ал.3 от НК и е задържан под стража за 72 часа.

Продължава работата по документиране на престъпната му дейност и съпричастността на други лица към извършеното престъпление