Бивши общински съветници заведоха 18 дела срещу кмета на Девин, съобщи БНР.

Адвокатите Здравко и Живко Чепишеви "заляха" с жалби Административния съд в Смолян. Братята близнаци, бивши общински съветници,заведоха 18 дела срещу кмета на Девин Красимир Даскалов.

Жалбите на Здравко Чепишев са 10 на брой и са за мълчалив отказ на кмета Красимир Даскалов по подадени заявления за достъп до обществена информация. Други 8 жалби със същия мотив са заведени срещу кмета на 13 април.

Обществената информация, която Здравко Чепишев не получил, била свързана с изправността на общински автобуси, превозващи деца. Адвокатът изискал информация за това коя фирма обслужва автобусите и осъществява поддръжката на техниката.

Друг достъп до обществена информация братята не са получили относно това, кой разрешава от Биренски бани да се кара вода на Пампорово и по какви цени това се случва.

Останалите жалби, подадени от адвокатите, засягат транспортната схема на града, уличното осветление и водопроводната инсталация на Пампорово. Братята отправили и запитване относно назначени лиц, които според братятя работят за спирането на проекта за изграждане на канализация в село Стоманово.

В отговор на подадените жалби, кметът на Девин Красимир Даскалов сподели, че братята Чепишеви "...са част от причината до момента в града почти нищо да не се е случвало".

Според Даскалов в заявленията за изискване на обществена информация братята са допуснали редица грешки, а според Закона за достъп до обществена информация заявленията се оставят без отговор при липса на определени атрибути в него.

Според Даскалов общината трябвало да преустанови действията си по европейските проекти, за да може да отговори на всичките запитвания. Според адвокатите обаче достъпът до обществена информация не може да е пречка пред работата на институцията.