Полицията е реагирала на получен около 14.15 часа днес сигнал за изоставен товарен автомобил в землището на софийското село Локорско и група хора около него. Няма данни за пътен инцидент, съобщиха от МВР.

По първоначална информация камионът е превозвал незаконно около 40 мигранти, които са били скрити в тайник под превозвания дървен материал. По данни към момента 18 от тях са починали. Част от оцелелите се транспортират към болницж за оказване на медицинска помощ.

Полицията работи по установяването и издирването на шофьорите на камиона, които по данни на чужденците са избягали. Работа по случая продължава.

Според bTV загиналите за се задушили. 14 от оцелелите мигранти са в много тежко състояние - става въпрос за токсикологични състояния след задушаване, информира говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в столицата Катя Сунгарска, цитирана от медията.

"Изпратени са пет линейки за транспортирането на пострадалите мигранти. Очаква се да се включи още една. За съжаление броят на загиналите се увеличи. Те са вече 18. Хоспитализирани в реанимациите на "Пирогов", ВМА и Окръжна болница "Света Анна" са шестима човека. Други четирима не са в толкова тежко състояние - те са във ВМА и "Пирогов", обясни тя.

Служебният здравен министър Асен Меджидиев каза пред Нова телевизия, че 14 мигранти са настанени в болници. 10 чужденци са открити в храстите, всички се транспортират към лечебни заведения. По двама от пострадалите, които са в не толкова тежко състояние, са настанени в токсикологичните отделения на ВМА и "Пирогов". Оказана е навременна помощ на всички. По думите на Меджидиев чужденците са прекарали дълго време в лоши условия, като са били мокри и на са се хранили.

На брифинг на УМБАЛСМ "Пирогов" стана ясно, че там са настанени трима млади мъже с опасност за живота, единият от които е в по-сериозно състояние. От спешната болница очакват при тях да бъдат докарани още няколко от пострадалите мигранти.

Кола с трима нелегални мигранти катастрофира на АМ "Тракия" край Нова Загора

Кола с трима нелегални мигранти катастрофира на АМ "Тракия" край Нова Загора

Шофьорът избяга, но по-късно бе заловен

Впоследствие Асен Меджидиев заяви на брифинг пред журналисти, че 11 настанени мигранти са в болниците в София, като двама са в реанимацията на "Пирогов", двама - в реанимацията на болница "Света Анна", и 6 - в реанимацията във ВМА.

В сравнително тежко състояние са, с много наранявания по краката. Пациентите са премръзнали, мокри, целите са с наранявания по тялото и дехидратирани. Мигрантите са в комплексно увредено състояние, събрани са допълнителни екипи медици и има още около 23 нелегални мигранти на място, като те не са в тежко състояние. Всички ще бъдат настанени в болница, за да може да им бъде проследено здравословното състояние, уточни здравният министър.

Болница "Лозенец" и ИСУЛ също са в готовност да приемат мигрантите.

По-късно от ВМА съобщиха, че до 18.00 часа в Спешното отделение на болницата са докарани осем мъже. Петима от тях са в реанимация, като четирима са в тежко състояние и се е наложила интубация и командно дишане. Трима души са настанени в Клиниката по спешна токсикология.

От здравното министерство разпространиха и обобщена информация. 34 души са хоспитализирани в лечебни заведения след инцидента. Сред пострадалите са и пет деца. Сред загиналите 18 човека също има дете. То е на видима възраст 6-7 години. Здравният министър се е запознал на място със здравословното състояние на настанените в "Пирогов" мигранти. По думите му те са са в тежко състояние, но не животозастрашаващо състояние. Лекарите правят необходимо, като оказване на спешна помощ, реанимационна дейност и изследвания. Меджидиев е посетил и ВМА, за да се запознае със състоянието на хоспитализираните там чужденци.

Освен настанените във Военномедицинската академия 8 пострадали, по данни към 17:30 ч. в УМБАЛ "Св. Анна" - София са хоспитализирани 7 души, в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" - 7 (от които двама в реанимация), в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" - 4, в "Аджибадем Сити Клиник" УМБАЛ "Токуда" - 4, и четирима в МВР болница.

Веднага след сигнала за инцидента от Центъра за спешна медицинска помощ в София са изпратени 6 екипа.

Четирима души са задържани във връзка с откритите мъртви мигранти, като двама от тях са хванати в Бургас, а трети - в София, заявиха пред репортери директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов и главен комисар Атанас Илков, шеф на Националната полиция, цитирани от БНР. Те остават в ареста за 24 часа, като все още не са им повдигнати обвинения. Борислаф Сарафов отбеляза, че полицията е заловила заподозрените в собствените им домове. Едно от задържаните лица е с няколко досъдебни производства, като за последно е изтърпял и една ефективна присъда от пет месеца.

Този, който стои в дъното на този трагичен инцидент е човек с досъдебни производства, човек осъждан за каналджийство. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти в Смолян. Установили сме всички, които имат отношение към този случай. Полицейските органи си свършиха работата, каза още Демерджиев, цитиран от БТА.

Преди няколко дни 52 мигранти са преминали границата ни с Турция със стълба. Прекарали са два дни в гората около Ямбол, впоследствие са се качили на камиона, с който стигнали до село Локорско, по думи на Сарафов, цитирани от Нова телевизия. Единият от заподозрените живеел в село Чепинци. Домът му се претърсвал за доказателства. Според разследващите именно той управлявал камиона. Пострадалите се разпитват от НСлС. По случая работят 10 следователи. Взети са 16 ДНК проби от камиона, чрез които да се установи кой е шофирал.

Според националното радио единият от задържаните в Бургас е собственикът на камиона, с който са били превозвани нелегалните мигранти. По данни на националното радио мъжът е отишъл да обяви за издирване или за откраднато превозното средство и е бил задържан от полицията. Камионът е с търговищка регистрация, но въпреки собственикът това отишъл до Бургас. Към момента се изяснява неговата съпричастност към случая, дали наистина товарният автомобил е бил откраднат или той по някакъв начин е замесен в трафика на мигранти.

По информация на Нова телевизия още един задържан се издирва. По късно медията съобщи, че и той е задържан. И петимата арестувани са криминално проявени, каза главният секретар на МВР Петър Тодоров пред Нова телевизия. 

По информация на източници на медията единият от задържаните е Любомир Недялков, по прякор Делкото. Той е осъждан за каналджийство. Последно бил арестуван през 2017 г. Неговата роля в трагичния инцидент днес била свързана с организацията на трафика. Вече бил разпознат от няколко афганистанци, оцелели в камиона. Той бил женен за афганистанка, чийто брат живеел в Истанбул и пращал групите мигранти към България.