2 609 заявления на кандидати за участие в конкурсните процедури за заемане на длъжностите "младши съдия", "младши прокурор" и "младши следовател" са депозирани във Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от ВСС.

На 17 февруари 2017 г. приключи приемът на документи за участие в обявените конкурси за младши съдии в окръжните съдилища, младши прокурори в районните прокуратури и младши следователи в следствените отдели в окръжните прокуратури.

Заявления за участие в конкурса за младши съдии са подали 754 кандидати за 29 свободни длъжности, в конкурса за младши прокурори - 973 кандидати за 31 свободни длъжности и в конкурса за младши следователи - 882 кандидати за 19 свободни длъжности.

Провеждането на конкурс за младши следователи се въведе за първи път с промените в Закона за съдебната власт от 2016 година.

В момента се проверяват документите на всички кандидати. След това Комисиите по атестирането и конкурсите към Съдийската и Прокурорската колегии ще се произнесат по допустимостта на кандидатите.

Списъците с допуснатите и недопуснатите кандидати ще бъдат публикувани на интернет страницата на ВСС. За участниците, които не отговарят на условията, ще бъде посочено основанието за недопускането.

Писмените изпити ще се проведат през април. За младшите съдии изпитът ще бъде на 08.04.2017 г., за младшите прокурори - на 22.04.2017 г. и за младшите следователи на 29.04.2017 г. в сградата на Софийски Университет "Свети Климент Охридски".