Препоръчителен болничен престой при неусложнени случаи в размер на 2 дни за естествено раждане и 5 дни за раждане с цезарово сечение.

Това е заложено в проекта за медицински стандарт за специалността „Акушерство и гинекология", който предстои да бъде одобрен от здравния министър, съобщи zdrave.net.

В момента в клинична пътека 141, заплащана от НЗОК, са разписани 3 дни минимален болничен престой за нормално раждане и 5 за цезарово сечение. В родилната зала трябва да има минимум две родилни легла, пише още в стандарта.

Допуска се и вариант за самостоятелни родилни стаи с кът за реанимация на новороденото, където по желание е възможно по време на раждането да присъстват и близките на родилката.

В количествените показатели за медицинските дейности пък е заложено, че на всеки две родилни маси трябва да има минимум 150 вагинални раждания годишно.

Новият медицински стандарт ще разпише обхвата на медицинската помощ, оказвана по специалността „Акушерство и гинекология", кои лица са правоспособни да осъществяват медицински дейности в тази област и какви са изискванията към лечебните заведения.

В него са заложени профилактични гинекологични прегледи от общопрактикуващи лекари или специалисти в доболничната помощ за всички полово активни жени.

Акцент на прегледите ще бъде профилактика на рака на маточната шийка и рака на гърдата. На профилактичен гинекологичен преглед подлежат веднъж годишно жени с повишен риск, а за жените с обичаен риск - веднъж на 2-3 години, пише още в проекта.