Прокуратурата поиска постоянен арест за двама украинци с българско гражданство, за нелегално пресичане на границата, съобщиха от държавното обвинение. Единият е обвиняем за нанасяне на средна телесна повреда, другият - осъден за убийство.

Искането към Георгий М. и Владимир С. е от Районната прокуратура в Генерал Тошево. 24-годишният Георгий и 59-годишният Владимир са задържани от румънските власти на 7 юли 2019 година в района на село Четатя.

По-възрастният от тях представил фалшив документ за самоличност от Чехия. Румънските власти са ни предали двамата мъже, преминали незаконно държавната ни граница при 113-а пирамида.

Справка показва, че 59-годишният Владимир е подсъдим за умишлено убийство, извършено през 2018 г. Обвинителният акт срещу него е внесен в съда от Софийската градска прокуратура. Поради здравословното му състояние мярката му за неотклонение е била изменена от задържане под стража в домашен арест, от който той избягал. Мъжът е осъждан и за управление на автомобил с над 1,2 промила алкохол в кръвта.

Срещу 24-годишния Георгий се води дело за причинена средна телесна повреда.

Двамата пристигнали от София във Варна с автобус. След това се придвижили до Добрич, където наели таксито до държавната граница в село Лозница. Пред разследващите двамата развили версията, че искали да посетят резерват за диви животни в района.

След предаването им на българските гранични власти Районната прокуратура в Генерал Тошево ги е привлякла като обвиняеми за незаконно преминаване на границата на Република България и ги е задържала за срок до 72 часа с цел довеждането им в съда.

Утре Районният съд в Генерал Тошево ще разгледа исканията на прокуратурата за определяне на постоянните им мерки за неотклонение.