През изминалата 2008 година в българските затвори има 20 серопозитивни от 4618 доброволно изследвали се лица. Това коментира началник сектор "Медицински" при Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" д-р Цецка Симеонова.

За изминалата 2008 година от всичките близо 10 000 затворници са се изследвали доброволно 4618, от които 20 са заразени с HIV, като в Софийския затвор те са най-много - седем.

Подобна статистика се води от 1987 година, но за пръв път серопозитивно лице се открива през 2002 година. Бум на заразените има през 2006 година - 6 случая, а през 2007 година те са 27. Това се дължи на многото хора, влезли в затвора, заради притежание или разпространение на наркотици.

Важно е да се знае, че в затвора никой не се е заразил - всички са дошли вече заразени, категорична бе д-р Симеонова.

В България се наблюдава много по-слабо разпространение на HIV и СПИН, отколкото в останалите държави от региона и не се наблюдават високи нива на заразяване сред затворниците посочи д-р Симеонова.

Има нужда от изграждането на нов затвор, защото основният фактор и предпоставка за разпространяване на болестите е пренаселеността на затвора, ниските хигиенни условия и употребата на наркотици интервенозно от няколко души с една спринцовка.

Чрез технически средства и с помощта на специално обучени кучета се прави всичко възможно да се ограничи снабдяването на лишените от свобода с наркотици. И въпреки това близо 1180 души - от всички затвори, употребяват наркотици.

Медицинското обслужване се опира на равнопоставеността - лишените от свобода се лекуват, както и всеки друг гражданин на държавата, включително се уважава и правото на лицето да откаже изследването, увери Симеонова.

Много е важно лишените от свобода да разберат необходимостта от това изследване. Затова в затворите работят психолози, психиатри, социални работници и неправителствени организации, които провеждат такива разяснителни кампании.