Намалиха размера на парична гаранция за инспектора от варненския затвор, разследван за подкуп, съобщиха от Варненския апелативен съд. 

Присъдата на Явор Д. е изменена от  от "домашен арест" в "парична гаранция" от 5000 лева. 

Съставът на въззивната апелативна инстанция измени определението на ОС - Варна и намали размера на паричната гаранция на 1500 лева. 

В материалите по делото съдът не намери каквито и да са доказателства, че има реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Задържаха инспектор от варненския затвор за корупционна схема

Задържаха инспектор от варненския затвор за корупционна схема

Получавал пари за действия по служба

По време на разследването са разпитани повече от 20 лица, лишени от свобода. Според защитата техните показания разколебават обоснованото предположение, че Явор Д. е извършител на престъплението. 

За да намали размера на гаранцията от 5000 на 1500 лв., съдът се е съобразил с обстоятелствата, че обвиняемият има три деца, съпруга и родител, който се грижи. Отчетен е и фактът, че Явор Д. не работи от 5 месеца и има много ниски доходи.

От Апелативен съд във Варна припомнят, че инспекторът търпи "домашен арест" от края на август миналата година, когато му е било повдигнато обвинение за създадена организация и престъпна схема за получаване на парични средства от лица, изтърпяващи различни по размер наказания в затвора в града.

Професионалните задължения на обвиняемия са били свързани с превъзпитание на затворниците, подпомагане на тяхната ресоциализация и коригиране на поведението им. Според обвинението той се облагодетелствал финансово, за да извършва действия по служба, свързани с правното положение на лишени от свобода.

Затворниците заплащали за предстоящите действия на инспектора чрез парични преводи към цивилно лице, свързано с лишен от свобода и привлечен като съучастник и помагач на обвиняемия.

Решението на съда е окончателно.