При 205 язовира има технически неизправности и има опасност да предизвикат наводнение. Това констатира на брифинг шефката на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. Тя е разпоредила проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Проверени са общо 4390 язовира, както и съоръженията към тях. 54,44% от тях са в неизправно-частично работоспособно състояние. 81 язовира са в предаварийно състояние.

Издадени са 5736 предписания за подобряване на техническото състояние на язовирите. Множество язовирни стени били с неизяснена собственост.

Независимо от множеството констатации за нарушения, контролният орган не е предприел принудителни административни мерки. Издадени са едва 11 акта.

Спешно укрепване на стената на яз. „Бели Искър” може да предотврати апокалипсис

Спешно укрепване на стената на яз. „Бели Искър” може да предотврати апокалипсис

Настоява Неправителствена организация

В неизправно-частично работоспособно състояние е язовир "Бели Искър", който е особено важен за София и София-област.

Той е публична държавна собственост след промените в Закона за водите от 2010 година. Повече от 6 години обаче не са предприети действия от областния управител на София-област за издаването на акт за държавна собственост. Затова през януари прокуратурата е разпоредила на областния управител да издаде такъв акт и от 3 февруари той вече е факт.

Прокуратурата е разпоредила на всички компетентни държавни органи да предприемат спешни мерки по укрепването на яз. "Бели Искър" и ограничаване в натоварването му. Отговорът бил, че има готовност за съдействие. Предприети били действия по ограничаване на натоварването на язовира, но не са отговорните органи за стопанисването му. Такъв бил отговорът и на концесионера "Софийска вода".