За спешни действия за рехабилитация и укрепване на язовирната стена на Бели Искър настоява неправителствена организация.

Националният комитет за подобряване водоснабдяването на България (НКПВБ) е неправителствена организация, възникнала по време на водната криза 1994-1995 година. Тя настоя Столична община да изпълни разпореждането на Прокуратурата отговорните власти да предприемат действия по укрепване на язовирната стена. От организацията смятат, че Столична община е отговорна за концесията на Софийската ВиК-система.

Председателят на Националния комитет за подобряване водоснабдяването в България инж. Ганчо Хитров припомни на пресконференция в БТА, че язовир "Бели Искър" е построен над село Бели Искър. Той е с дължина 533 метра, 50 метра височина на стената и 15 млн. куб. м общ обем. Още при построяването му било известно, че меката снежна рилска вода е силно агресивна и извлича свързващото вещество от бетона. В резултат на това всички характеристики на стената са нарушени.

Стената не е оразмерена за земетресения, не отговоря на изискванията при земетръс първа степен. Първият проект по укрепването на стената бил реализиран още 2004 г. Но на следващ етап се налагало стабилизиране на стената откъм въздушната част. Според инж. Хитров "Софийска вода" продължава да бави реализацията на този проект.

Спукването на стената би означавало десет реки Дунав да произведат вълна с височина 24 метра и от село Бели Искър да не остане нищо, след 45 минути голяма част от Самоков би бил под метър вода, което би предизвикало екологична катастрофа в язовир "Искър", който пък е вододайната зона на София. Това би означавало в обраслото русло на Искър помитане на всичко, на езеро Пасарел, ТЕЦ "Пасарел", бент Кокаляне.

"Апокалипсис който няма равен на себе си - комплексите "Младост" и някои други да останат под вода", каза още инж. Хитров.

Той припомни, че Главна прокуратура издава разпореждане към всички институции в рамките да предприемат действия за рехабилитационни и укрепителни работи. Хитров коментира, че сега топката пак е в Столична община.