21 кражби от обекти, охранявани със СОТ са извършени през последния месец на територията на Столична община.

Това каза началникът на отдел „Сигнално-охранителна дейсност" (СОД) към СДП Олег Точков.

Наблюдава се увеличение на броя на кражбите спрямо летните месеци. Самият Точков изтъкна, че всяка година се наблюдава завишаване на тези престъпления около коледните празници.

В 12 от тези случаи извършителите са разбили вратите или ключалките на охраняваните помещения. Точков препоръчва да не се прави компромис със сигнално-охранителната техника и да не се икономисва от нея, защото „почти винаги това е в техен ущърб".

От СДП съветват да не се съхраняват големи суми в офисите и домовете на гражданите, тъй като СОТ не е гаранция. Касите пък трябва задължително да са стабилно закрепени към пода, за да не се стигне до там, че извършителите да откраднат цялата каса.

Точков препоръчва на всички обекти, които физически не са обезопасени (например магазините със стъклени врати) да поставят декоративни решетки от вътрешната страна на обекта.

Конкретно магазините със стъклени врати, които имат само два заключващи механизма могат да бъдат разбити само с помощта на отвертка в рамките на 30-40 секунди.

От отдел „Сигнално-охранителна дейсност" препоръчват на собствениците на мезонети и вили да разделят жилищата си на няколко охраняеми зони за по-голяма сигурност.