Служители на ГДБОП-НСП разкриха най-голямата досега кражба на гориво от "Лукойл Нефтохим" Бургас, информираха от пресцентъра на МВР.

Първоначално изчислените загуби за държавата от продажбата на неправомерно отклонените нефтопродукти без документи надхвърлят 1 млн. и 300 хиляди лева. Това бе установено след близо двумесечна оперативна работа на служители от сектор "Акцизна контрабанда" в службата за борба с организираната престъпност.

Щетите за предприятието надхвърлят 3 милиона лева. До този момент антимафиотите са установили, че 24 човека са били ангажирани да съдействат на различни етапи от престъпната схема.

Кражбите на нефтопродукти се осъществявала единствено нощем, когато контролът и охраната на предприятието били занижени.
Цистерните пълнели гориво според предварително заявените количества по документи. След това работници-пълначи монтирали допълнително устройство към нефтената инсталация преди измервателните уреди, така че откраднатото количество да не бъде отчетено на автоматичния брояч.

Цистерните товарели нефтените продукти над заявеното и напускали предприятието пред погледа на охранители, които уж не подозирали и не можели да предположат за извършената кражба. Така работници на автоналивната естакада в "Лукойл Нефтохим Бургас"АД, шофьори на цистерни и търговци на течни горива в страната затворили престъпния кръг.

Установено е, че само с една цистерна се отклонявали около 15 хиляди литра гориво. Откраднатите нефтопродукти са продавани на територията на цялата страна. Покупката им от търговци на дребно ставала без каквито и да е документи, като по този начин не са платени около 1 милион и 300 хиляди дължими данъци на държавата - акциз и ДДС.
В момента в предприятието е назначена ревизия, която трябва да установи точните размери на понесените от кражбата загуби.

Акцията е продължение от действията на ГДБОП в началото на ноември, когато служители извършиха проверки на 13 обекта - осем бензиностанции в района на столицата, една петролна база, три офиса и два домашни адреса. Тогава се установи, че 38-годишен търговец на петролни продукти купува горива без необходимите документи за произход срещу голяма търговска отстъпка.

След профължителна работа спецполицаите установиха произхода на нефтените продукти. Вчера служители на ГДБОП задържаха цистерна, собственост на фирмата на Г.С., като за превозваното гориво бяха представени фалшиви експедиционна бележка и декларация за съответствие на качеството от "Лукойл Нефтохим Бургас" - АД.

В писмо от ръководството на фирмата, разпространено до всички медии се казва:
"Ръководството на "ЛУКОЙЛ България" изказва дълбока благодарност за компетентната, бърза и ефективна работа на главен комисар В.Танов и служителите от ГДБОП, участвали в акцията за разкриване на извършителите на най-голямата до сега кражба на гориво от територията на комбината. Компанията оказа пълно съдействие при провеждането на акцията и продължава да подпомага с всички усилия дейността на дирекцията и съответните служби за разкриване на всички обстоятелства около престъпните действия на замесените в кражбата лица."