Дружество "Хулио-тур-с" АД трябва да премахне 25 незаконни ваканционни бунгала и един санитарен възел в местността Мапи, Созопол, в близост до плаж Каваци.

Върховният съд е потвърдил решението на съда в Бургас и жалбата на дружеството е била отхвърлена.

Разрешението за строеж е било издадено за временно строителство, на основание чл. 120 от Правилника за прилагане на Закона за териториално и селищно устройство. За тези обекти е приложим режим от Закона за териториално и селищно устройство.

Съгласно този текст разрешенията за строеж и одобрени проекти за постройки, изградени върху държавни и общински терени, без да са предвидени в действащите подробни градоустройствени планове (ПУП), но допустими като временно строителство към момента на разрешаването им, губят действие по право с изтичане на срока, за който са разрешени, но не по-късно от три години от влизане в сила на изменението и допълнението на ППЗТСУ.

Поради това след изтичане на гратисния период, дори дружеството да разполага със строителни книжа, строежът подлежи на премахване като незаконен.

Постройките не са имали траен устройствен статут, заради построяването им на земеделска земя, без предназначението ѝ да бъде променено, не са установени и предпоставките по § 17 от ПР на ЗУТ.

Следователно при всяка от изследваните хипотези бунгалата се квалифицират като незаконен строеж по смисъла на чл. 225, ал. 2, т. 2 от ЗУТ и подлежат на премахване.

Решението на ВАС е окончателно.

Забраниха строителството на три плажа у нас

Забраниха строителството на три плажа у нас

Това са "Иракли", "Бяла-Карадере" и "Корал"