277 пациенти с онкологични заболявания у нас са получили помощ за своята социална адаптация и социализация в рамките на проект, финансиран по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство от Норвегия, Лихтенщайн и Исландия.

Проектът се реализира в градовете София, Пловдив и Бургас от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.
Днес в Пловдив Асоциацията беше домакин на среща на тема "Ракът е диагноза, а не присъда", на която  присъстваха посланикът на Норвегия Тове Скарстейн и кметът на града Славчо Атанасов.

Последващата грижа за пациентите с онкологични заболявания е много важна, а най-добре е, когато по време на възстановителния процес те могат да получат качествена социална помощ и психологическа подкрепа, заяви посланик Скарстейн.

От своя страна кметът на Пловдив Славчо Атанасов увери, че от бюджета за следващата година, общината ще отдели 20 хиляди лева в подкрепа на проекта. По него норвежкото правителство осигурява 97% от общото финансиране в размер на повече от 46 хиляди евро. До момента в Пловдив достъп до по-качествени социални грижи са получили 94 раково болни пациенти.