Болничните структури, на които им предстои да бъдат преструктурирани, ще получат общо финансиране от 295 милиона лева.

От тях 147 милиона лева са за общинските болници, а останалите средства са за високотехнологично оборудване на избрани болнични центрове, които ще бъдат включени в националната стратегия.

Сумата и нейното разпределение обясни министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова пред директори на болнични заведения от страната по време на среща, инициирана от Българския лекарски съюз. На срещата бе представена предвижданата реформа в болничната система.

От срещата излезе и категоричното становище на Българския лекарски съюз, че не приема въвеждането в болниците на делегирани бюджети, които да са с 20 % по-малки от досегашните.

Според очакванията на министъра реформата ще продължи няколко месеца. В моите оптимистични прогнози се надявам тя да приключи до края на годината, заяви Борисова.

Според нея има четири условия за преструктуриране на болничната система - ясна стратегия, политическа подкрепа, мерки за преструктуриране, сливане и нова организация на болничните дейности, както и определяне на потребностите от инвестиции.