Доживотен затвор без право на замяна наложи Шуменският окръжен съд на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев по делото срещу "Килърите", съобщава Радио Шумен.

Присъдите са за участие в организирана престъпна група и за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев, великотърновския адвокат Петър Лупов и Борислав Георгиев от София.

Считаният за лидер на организираната престъпна група Стоянов бе признат за виновен по обвиненията за подбудителство и помагачество при убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на Борислав Георгиев. Тримата подсъдими ще излежават присъдите при специален режим.

Съдът оправда Георги Вълев по обвинението за палеж на колата на адвокат Лупов, но го намери виновен в извършване на лихварство, от което е придобил неправомерни доходи от 159 980 лева. Магистратите постановиха конфискация на част от имуществото на Вълев и глоба от 8 000 лева.

На 17 години затвор за убийството на Румен Рачев е осъден Янко Попов - Туцо, а за помагачество при същото убийство Райчо Стойнев получи 15 години при строг режим. Петър Атмаджов бе оправдан по обвиненията за помагачество при трите убийства, както и за палежа на лекия автомобил на адвокат Лупов. Той ще лежи в затвора 4 години при общ режим за побоя над Али Салем през 2007 година и за незаконно държане на боеприпаси.

Групата остава под стража, като разноски по делото и държавни такси ще плащат всички подсъдими без Петър Атмаджов. Присъдите могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

И шестимата обвиняеми по делото - Петър Стоянов, Янко Попов, Васил Костов, Райчо Стойнев, Петър Атмаджов и Георги Вълев поискаха да бъдат оправдани, тъй като участията им в престъпленията не са доказани.

Срещу тях са повдигнати обвинения за организирана престъпна група, три убийства, палежи и побои. Шестимата подсъдими са обвинени за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев, великотърновския адвокат Петър Лупов и Борислав Георгиев от София.

Прокуратурата поиска най-тежките наказания - четири доживотни присъди без право на замяна за сочения за лидер на групата Петър Стоянов, както и за Георги Вълев, Янко Попов и Васил Костов. За Петър Атмаджов исканата присъда е доживотен затвор, а за Райчо Стойнев - 20 години лишаване от свобода.

Делото започна на 27 юни 2011 г. и протече в 150 дни до 29 ноември 2012 г. Разпитани са близо 150 свидетели.