Трима кандидати за членове на ВСС получиха препоръки от неправителствени организации, към четвърти са поставени въпроси.

Всички те са публикувани на интернет страницата на ВСС в раздел "Общи събрания за избор на членове на ВСС", в рубриката "Становища и въпроси" към името на съответния кандидат.

Препоръка за кандидатурата на Евгени Иванов - прокурор във Върховна административна прокуратура, е получена от г-н Хан Мораал - изпълняващ длъжността генерален секретар на Международната асоциация на прокурорите.

Становище относно кандидатурата на прокурор Пламен Марков за член на Висшия съдебен съвет е предоставена от Стефан Попов - изпълнителен директор на фондация "РискМонитор".

Препоръка относно участието на Светлозар Рачев - съдия от Административен съд - Габрово, в процедурата за изборен член на ВСС е постъпила от Полина Богданова-Кучева - административен ръководител - председател на Административен съд - Плевен.

Въпроси към Евгени Диков - кандидат за член на ВСС от квотата на следователите, са поставени от Българския институт за правни инициативи.