Между 2 и 3% от населението страда от психични разстройства.

Данните бяха оповестени на пресконференция от д-р Владимир Сотиров, психиатър и управител на групова практика за специализирана психиатрична помощ  в столицата, информира zdrave.net.

Голяма част от тези хора не са в състояние да се обърнат към службите за социално подпомагане и да заявят своите потребности, посочи той

По време на пресконференцията беше представен проектът „Активна грижа в общността за хора с тежки психични разстройства", осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Той ще се реализира в продължение на 14 месеца, с изпълнението му ще бъдат ангажирани психиатрична практика „Адаптация", Фондация „Глобална инициатива в психиатрията-София" и Сдружението на близките на хора с психични заболявания „Общество Адаптация". Общият бюджет на програмата е 142 000 лева.

Тя ще бъде разгърната на територията на столичния район „Слатина" (с население около 68 000 души), вече е започнала селекцията на социалните работници, които ще работят на терен, стана ясно още на пресконференцията. С тяхна помощ ще започне издирването на нуждаещите се и обхващането им със специфични грижи и подкрепа с оглед нормалната им ресоциализация.

Хората с тежки психични разстройства попадат в пропастта между системата на здравеопазването и системата на социалното подпомагане. Нашият стремеж ще бъде да им помогнем да се ориентират по-добре в средата, в която живеят и сами да търсят точно онези социални и здравни услуги, от които се нуждаят, уточни д-р Сотиров.

Той даде конкретен пример за задачите на работещите по проекта.

Ангажираните по програмата ще подпомагат нуждаещите се при контактите им с институции като ТЕЛК и НОИ, ще им съдействат за възстановяване на здравноосигурителните им права, за получаването на социална пенсия и на полагащите им се социални помощи, както и за насочването им към лечебни заведения, в които могат да получат консултация и медицински грижи.

Желаещите да получат повече информация и съвети могат да се обаждат на телефон 02/42 111 42, съобщиха още от екипа на д-р Сотиров.